Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Αισιοδοξία για εκρίζωση της νόσου στην Ελλάδα – Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τουρισμός

Αν υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται πιο κοντά από τις άλλες στην εκρίζωση της νόσου COVID-19, αυτή είναι η Ελλάδα, υποστηρίζουν με συγκ...



Αν υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται πιο κοντά από τις άλλες στην εκρίζωση της νόσου COVID-19, αυτή είναι η Ελλάδα, υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επιστήμονες. Ήδη, υπάρχουν σκέψεις για το πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί το καλοκαίρι μέχρι και ο τουρισμός.

Σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Μαγιορκίνης Γκίκας, δηλώνει αισιόδοξος. Μια αισιοδοξία που αντλεί από τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial Gollege, τα οποία αποδεικνύουν την κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό από τις 23 Μαρτίου, στην Ελλάδα. Ημέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της επιδημίας: το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown.




“Κλειδί” για την εκρίζωση της νόσου, όπως αναφέρει ο καθηγητής, είναι η πλήρης εξάλειψη των “ορφανών” κρουσμάτων, κάτι που θα είναι απόδειξη της “εξαφάνισης” της νόσου COVID-19 από την Ελλάδα.

“Όταν ελαττωθεί δραματικά ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων, όταν δηλαδή τα κρούσματα που βρίσκουμε είναι αποτέλεσμα -αποκλειστικά και μόνο- της ιχνηλάτησης, τότε θα έχουμε πλήρη έλεγχο της επιδημίας”, τονίζει ο Μαγιορκίνης Γκίκας.

Η ελεγχόμενη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 -δηλαδή τα κρούσματα, οι επαφές των οποίων ιχνηλατούνται έγκαιρα και απομονώνονται- δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους. Με ειδική στρατηγική, που έχει αρχίσει ήδη να συζητείται, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να επιτραπεί με ειδικό στρατηγικό σχέδιο, να εισέλθουν με ασφάλεια ακόμη και τουρίστες στη χώρα.

Μαγιορκίνης Γκίκας: "Ο μηδενισμός των “ορφανών” κρουσμάτων ισοδυναμεί με εκρίζωση"

- Κύριε Γκίκα, αυτή τη στιγμή έχουμε στη χώρα 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV2. Από αυτά, περίπου το 25% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% νόσησε μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Υπάρχει κι ένα 35% που δεν γνωρίζουμε, όμως, την πηγή μετάδοσης. Λέτε ότι εάν αυτό το ποσοστό μηδενιστεί θα ελέγξουμε πλήρως τη νόσο. Τι ισχύει;

Αν αυτή τη στιγμή έχουμε ας πούμε 100 κρούσματα, τα οποία τα έχουμε διαγνώσει, και αύριο τα μόνα κρούσματα που εντοπίζουμε είναι οι συγγενείς τους και μεθαύριο βρίσκουμε και τους φίλους αυτών, αυτό σημαίνει ότι η επιδημία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρουμε που βρίσκεται και έχει περιοριστεί. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων, όμως, που δεν έχουν συνδεθεί με κάποια πηγή, σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε από που “μπάζει” να το πούμε έτσι, η επιδημία. Από τα 31 νέα κρούσματα που είχαμε χθες, για παράδειγμα, πόσα από αυτά είναι “ορφανά” και πόσα διασυνδεδεμένα; Αυτό μας ενδιαφέρει. Να μειώνεται αυτό το νούμερο στα νέα κρούσματα. Όταν ελαττωθεί ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων δραματικά, όταν δηλαδή τα κρούσματα που βρίσκουμε είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο ιχνηλάτησης, τότε έχουμε πλήρη έλεγχο της επιδημίας.

-Υπάρχουν επιδημιολογικά μοντέλα που μας βοηθούν να πούμε πότε έχει ελεγχθεί αυτό το νούμερο;

Το απόλυτο είναι να μην βρίσκουμε κανένα ορφανό κρούσμα.

-Είστε αισιόδοξος για εκρίζωση της νόσου στην Ελλάδα; Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε;

Για οποιαδήποτε χώρα είναι δύσκολο, η Ελλάδα είναι πιο κοντά, όμως, από οποιαδήποτε άλλη χώρα νομίζω. Εάν έχουμε μηδενισμό των ορφανών κρουσμάτων για ένα ικανό χρονικό διάστημα εγώ θεωρώ ότι η επιδημία βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, το οποίο είναι ισοδύναμο της εκρίζωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ