Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απόφαση σοκ! Συνταγματικό Δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας έκρινε αντισυνταγματική την καραντίνα παιδιών και ηλικιωμένων

Ανώτατο δικαστήριο έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το μέτρο με βάση το οποίο τέθηκαν σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέο...



Ανώτατο δικαστήριο έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το μέτρο με βάση το οποίο τέθηκαν σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 18 προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.






Εξετάζοντας την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καταπατήθηκε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση που προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Κατά συνέπεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της αυτόνομης Βοσνιοκροατικής Ομοσπονδίας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εφάρμοσε το μέτρο από τα τέλη Μαρτίου, να συμμορφωθούν με την απόφαση μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ωστόσο, θα διατηρηθούν τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό των κοινωνικών επαφών αλλά και άλλα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαχρουντίν Σόλακ είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία είναι οριστική και δεσμευτική.


Και οι δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, η Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία, απαγόρευσαν στους ηλικιωμένους και τα παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η προσφυγή για την ακύρωσή του ωστόσο αφορούσε μόνο την Ομοσπονδία.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.368 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 53 νεκροί. Όπως και σε άλλες χώρες, τα μέτρα παραμονής στο σπίτι έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.