Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το απολύτως απίστευτο του αεροπορικού πολέμου… Αλεξίπτωτο και ένα πιστόλι

history-point.gr/Όταν ο Αμερικανός πιλότος Όουεν Μπάτζετ πετούσε με το βομβαρδιστικό Β-24 Liberator του με στόχο μια γέφυρα στη Βιρμανία δε...


history-point.gr/Όταν ο Αμερικανός πιλότος Όουεν Μπάτζετ πετούσε με το βομβαρδιστικό Β-24 Liberator του με στόχο μια γέφυρα στη Βιρμανία δεν μπορούσε να γνωρίζει τι επρόκειτο να συμβεί.




Ο Μπάτζετ κατατάχθηκε στην στρατιωτική αεροπορία και το 1942 αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Κατόπιν μετατέθηκε στην 7η Σμηναρχία Βομβαρδισμού με έδρα την Ινδία. Από εκεί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληττα ιαπωνικούς στόχους στην κατεχόμενη Βιρμανία.

Στις 31 Μαρτίου 1943 12 Β-24 πετούσαν πάνω από τη ζούγκλα έχοντας ως αποστολή τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της γέφυρας Πουινμάνα.

Ξαφνικά εμφανίστηκαν 13 ιαπωνικά καταδιωκτικά Ki-43 τους 64ου Αεροπορικού Συντάγματος τα οποία επιτέθηκαν με μανία στους Αμερικανούς. Το αεροσκάφος του Μπάτζετ επλήγη σοβαρά στις δεξαμενές καυσίμων και φλεγόμενο άρχισε να πέφτει.



Το πλήρωμα πρόλαβε να το εγκαταλείψει πηδώντας με αλεξίπτωτο. Ο 23χρονος Μπάτζετ που ήταν συγκυβερνήτης έμεινε τελευταίος στο αεροσκάφος βάλλοντας με τα πολυβόλα του εμπρόσθιου πυργίσκου.


Οι Ιάπωνες επιτέθηκαν στους Αμερικανούς που έπεφταν με αλεξίπτωτο σκοτώνοντας δύο από αυτούς. Ο Μπάτζετ πήδηξε και αυτός προσπαθώντας να γλιτώσει από τα ιαπωνικά πυρά. Ξαφνικά ένα ιαπωνικό αεροσκάφος Zero τον πλησίασε χαμηλώνοντας την ταχύτητά του.

Ο Ιάπωνας πιλότος άνοιξε την καλύπτρα του αεροσκάφους του και κοίταζε τον αντίπαλό του, πιθανώς πριν του επιτεθεί. Ο Μπάτζετ όμως αποδείχθηκε σκληρό καρύδι. Άρπαξε το πιστόλι του M1911 και έβαλλε εναντίον του Ιάπωνα τέσσερις φορές.

Το ιαπωνικό αεροσκάφος αμέσως «βούτηξε» προς το έδαφος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνταγματάρχη Χάρι Μέλτον που επίσης καταρρίφθηκε, ο νεκρός Ιάπωνας πιλότος είχε μια τρύπα από σφαίρα στο κεφάλι. Ο Μέλτον όμως σκοτώθηκε και η μαρτυρία του αμφισβητήθηκε. Από την άλλη δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για την κατάρριψη του ιαπωνικού αεροσκάφους, εκτός αν ο πιλότος του έπαθε καρδιακή προσβολή ή κάτι ανάλογο.

Ο Μπάτζετ κατάφερε να πατήσει το έδαφος σώος και συνελήφθη αιχμάλωτος από Ιάπωνες στρατιώτες. Παρέμεινε αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου. Παρέμεινε στην αεροπορία και μετά τον πόλεμο. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Αργότερα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Απεβίωσε το 2006 έχοντας πάντα τη φήμη ότι υπήρξε ο μοναδικός πιλότος που κατέρριψε εχθρικό αεροσκάφος με ένα πιστόλι την ώρα που έπεφτε με αλεξίπτωτο.