Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνόπουλα έφτιαξαν στο σπίτι τους αναπνευστήρα κατά του κορονοϊού

Ένωσαν τις γνώσεις τους και με πολύ μεράκι δύο φοιτητές στην Κρήτη σχεδίασαν και εκτύπωσαν τρισδιάστατα έναν πλήρως λειτουργικό αναπνευστήρ...


Ένωσαν τις γνώσεις τους και με πολύ μεράκι δύο φοιτητές στην Κρήτη σχεδίασαν και εκτύπωσαν τρισδιάστατα έναν πλήρως λειτουργικό αναπνευστήρα στο σπίτι τους, προσθέτοντας ένα όπλο ενάντια στον κορονοϊό.






Το κόστος του αναπνευστήρα υπολογίζεται στα 70 με 80 ευρώ, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πληρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για συσκευές του εμπορίου.

Ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης και ο Γιώργος Πατού – φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που έχει έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης, έχουν ήδη έρθει με επικοινωνία με σχολή νοσηλευτικής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές σε ανθρώπινο ομοίωμα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της συσκευής.


Πρόκειται για την έκδοση ενός πλήρους εκτυπώσιμου μηχανικού ιατρικού αναπνευστήρα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας σε 3D εκτυπωτή, ενώ πραγματοποιήθηκε δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και σταθερή λειτουργία.


Ο αναπνευστήρας αλά ελληνικά!
Η τρέχουσα έκδοση του αναπνευστήρα των δύο φοιτητών έχει διαστάσεις 210 x 180 x 220 mm ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V καθιστώντας την συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών.

Όπως ανέφεραν, ο στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων λόγω της τρέχουσας κρίσης του ιού covid-19:

“Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag έως και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από έναν 3d εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά. Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml”, λένε τα δύο Ελληνόπουλα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή, καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP.


Καλή επιτυχία και μακάρι το παράδειγμα των δύο νεαρών να βρει μιμητές.

πηγή: zarpanews.gr