Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρευνα: «Ο κορονοϊός εξουδετερώνεται από ηλιακό φως, θερμότητα, υγρασία…»

Στοιχεία έρευνας επιστημόνων που υποδεικνύουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού εξουδετερώνεται αν εκτεθεί στο ηλιακό φως, τη θερμότητα, τη...


Στοιχεία έρευνας επιστημόνων που υποδεικνύουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού εξουδετερώνεται αν εκτεθεί στο ηλιακό φως, τη θερμότητα, την υγρασία και διάφορα χημικά καθαρισμού όπως η χλωρίνη και η ισοπροπυλική αλκοόλη, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για την πανδημία, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι αποτέλεσμα έρευνας του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Βιοάμυνας και Αντιμέτρων, παρουσίασε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου.




Σύμφωνα με τον Μπράιαν, ο ιός εξουδετερώνεται «σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό» όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, σημειώνοντας πως στους 75 βαθμούς Φαρενάιτ (23,8 βαθμούς Κελσίου) και 80% υγρασία, πεθαίνει πιο γρήγορα από ότι σε άλλες συνθήκες, μέσα σε μία με έξι ώρες. Ωστόσο, όταν εκτίθεται απευθείας σε ηλιακό φως κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ιός εξουδετερώνεται σε μόλις δύο λεπτά.


Οι επιστήμονες του Κέντρου ανακάλυψαν επίσης πως χωρίς άλλη ενέργεια, η χλωρίνη σκοτώνει τον κορονοϊό σε πέντε λεπτά και η ισοπροπυλική αλκοόλη τον εξουδετερώνει σε μόλις ένα λεπτό. Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου πρόσθεσε πως εξετάζονται και άλλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ποσοτήτων ηλιακού φωτός, υπεριώδους φωτός, θερμότητας και υγρασίας, καθώς και άλλα χημικά καθαρισμού.

Οι θερμοί μήνες του καλοκαιριού θα είναι σύμμαχοι;



Ερωτώμενος από δημοσιογράφο για ποιό λόγο περιοχές με υγρασία και γενικά ηλιόλουστες, όπως η Νέα Ορλεάνη και η Φλόριντα έχουν μετατραπεί σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού, ο Μπράιαν σημείωσε πως το ηλιακό φως, η θερμότητα και η υγρασία δεν αποτελούν θεραπεία για όλα.

«Θα πρέπει να κοιτάμε τον κορονοϊό σαν αλυσίδα με πολλούς κρίκους» δήλωσε ο Μπράιαν, υπογραμμίζοντας πως τα ευρήματα της έρευνας αφορούν τους «αδύναμους κρίκους» της αλυσίδας. «Αυτό δεν θα πρέπει να μας απομακρύνει από τις υπόλοιπες οδηγίες του Λευκού Οίκου ή του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, για την προστασία που πρέπει να παρέχουμε στους εαυτούς μας. Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα της έρευνας είναι ακόμα ένα όπλο στη μάχη».

Ωστόσο, αν και υποστήριξε πως «οι καλοκαιρινές συνθήκες θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο η μετάδοση θα μπορεί να μειωθεί» πρόσθεσε πως «θα ήταν ανεύθυνο να πούμε πως το καλοκαίρι θα σκοτώσει ολοκληρωτικά τον ιό. Έχουμε μια ευκαιρία όμως, να προπορευτούμε».

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον Μπράιαν αν ο ιός θα εξουδετερωθεί στα χέρια ενός ατόμου κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, ο αξιωματούχος απάντησε πως αν και στην επιφάνεια του δέρματος ο ιός επιβιώνει για περισσότερο χρόνο, «θεωρητικά» το ηλιακό φως θα μπορούσε ενδεχομένως να τον σκοτώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως ενώ «αρκετός κόσμος μιλά για το καλοκαίρι», η κυβέρνηση μάλλον θα παρατείνει τις οδηγίες περί κοινωνικής απομάκρυνσης κατά τους θερμούς μήνες. «Μέχρι να αισθανθούμε πως είναι ασφαλές, θα (τα) παρατείνουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως όταν πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το ηλιακό φως ίσως βοηθά στην εξουδετέρωση του ιού, δέχθηκε επίθεση από «μέσα ενημέρωσης των fake news».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK