Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

8 Απριλίου του ΄41: Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Μακεδονία από την Ελληνογιουκοσλαβική μεθόριο... Η μάχη των οχυρών συνεχίζεται

Στις 06.00, ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις, μετά την κάλυψη της γιουγκοσλαβικής άμυνας στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου,...


Στις 06.00, ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις, μετά την κάλυψη της γιουγκοσλαβικής άμυνας στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου, διαβαίνουν την ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, ανατρέπουν τις ασθενείς δυνάμεις προκαλύψεως και προελαύνουν με γενική κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ισχυρή και βαθιά, κατά τον άξονα του Αξιού ποταμού, γερμανική διείσδυση, σημαίνει την παράκαμψη της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλες - Άγκιστρο, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και τη βέβαιη αιχμαλωσία των δυνάμεων του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.








Το οχυρό Αρπαλούκι (Στήριγμα), στο ανατολικό Μπέλες, χωρίς να προστατεύεται πια από το οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), που από τις 19.30 της προηγουμένης έχει καταληφθεί από τους Γερμανούς, και μη μπορώντας να αμυνθεί περισσότερο, εγκαταλείπεται στις 03.00 από τη φρουρά του, η οποία υποχωρεί προς τον ποταμό Στρυμόνα, όπου γερμανικές δυνάμεις την προσβάλλουν και την αποδεκατίζουν.






Το οχυρό Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλα) στο Μπέλες, αμύνεται ηρωικά επί τρεις ημέρες, αποκρούει τις γερμανικές επιθέσεις και καταρρίπτει δύο εχθρικά αεροσκάφη. Οι γερμανικές δυνάμεις, που τη νύχτα 6/7 Απριλίου ανέβηκαν στην επιφάνειά του, πετυχαίνουν, τελικά, να το κυριεύσουν στις 19.00 της 8ης Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά, η φρουρά τριών σκυρόδετων πολυβολείων, στις απέναντι υπώρειες του υψώματος Ρουπέσκο, εξακολουθεί να προβάλλει πείσμονα αντίσταση.