Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτό που έγινε χτες στη Wall Street δεν έχει προηγούμενο από το 1929

newmoneyΒουτιά άνω του 11% για τον S&P 500 και σχεδόν 3.000 μονάδων για τον Dow Jones - Η έκπληξη της Fed δεν είχε τα αναμενόμενα αποτε...


newmoneyΒουτιά άνω του 11% για τον S&P 500 και σχεδόν 3.000 μονάδων για τον Dow Jones - Η έκπληξη της Fed δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η αγορά την εξέλαβε ως ένδειξη απελπισίας που περιορίζει τα περιθώρια των επόμενων κινήσεών της - Ξεπούλημα -12,24% στο Χρηματιστήριο Αθηνών





Δραματική η συνεδρίαση για τη Wall Street με τους δείκτες να χάνουν όχι μόνο τα κέρδη που είχαν αποκομίσει την Παρασκευή αλλά και εκείνα ολόκληρης της χρονιάς, με ακόμα μία διακοπή κατά την έναρξη λόγω limit down και επιπλέον με εμφανή πλέον την αδυναμία της Fed να λειτουργήσει καθησυχαστικά στις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι δείκτες έκλεισαν με βαριές και διψήφιες απώλειες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 3.000 μονάδων, συγκεκριμένα 2.999 μονάδων ή σε ποσοστό κατά 12,94%. Πλέον βρίσκεται στις 20.186 μονάδες.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 11,9%, κλείνοντας στις 2.386 μονάδες, αρκετά μακριά από τις 2.500 μονάδες που σύμφωνα με τις εκτιμήσειςτων αναλυτών τις προηγούμενες μέρες θα αποτελούσαν το ισχυρό του ανάχωμα. Ο δείκτης κατέγραψε σήμερα την πιο απότομη πτώση του από το 1987 και πλέον έχει διαγράψει όλα τα κέρδη του έτους.

Ο Nasdaq σημειώσε πτώση κατά 12,32%, κλείνοντας στις 6.904 μονάδες. Ήταν η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δείκτη.



Σύμφωνα με τα στατιστικά του Bloomberg όλες οι μετοχές του S&P500 έκλεισαν στο κόκκινο με κάποιες να σημειώνουν απώλειες άνω του 10%. Ο Dow Jones βρίσκεται 30% κάτω από τα υψηλά του επίπεδα, οι δείκτες S&P500 και Nasdaq βρίσκονται 29% κάτω από τα υψηλά του περασμένου μήνα, ενώ το πετρέλαιο brend έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2016.

Ιστορικό προηγούμενο το 1929
Η πορεία του δείκτη S&P 500 στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει πολλά ιστορικά προηγούμενα, αλλά πλησιάζει αρκετά σε ένα που πηγαίνει πίσω σχεδόν έναν αιώνα και συγκεκριμένα στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική.

Όπως παρουσιάζει σε διάγραμμα το Bloomberg o S&P 500 σημείωσε πτώση 12% σήμερα στις 2.386 μονάδες και αυτή ήταν η τρίτη μέρα που το εύρος των κινήσεων του (πάνω ή κάτω) βρίσκονταν πάνω από το 9%.

Την τελευταία φορά που ο δείκτης παρουσίασε τέτοιες διακυμάνσεις για τρεις διαδοχικές συνεδρίες ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης: ο δείκτης είχε υποχωρήσει 13% τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929, σημείωσε νέες απώλειες 10% την επόμενη μέρα και στη συνέχεια ενισχύθηκε κατά 13% την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1929.



Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC η αγορά της Wall Street έχασε τα φρένα της μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να προχωρήσει σε σχεδόν μηδενισμό των επιτοκίων της καθώς η κίνηση εκλήφθηκε ως κίνηση απελπισίας, εγείροντας το ερώτημα «τι άλλο μπορεί να κάνει εάν δεν λειτουργήσει και αυτό». Όπως δείχνει η σημερινή συνεδρίαση , η Wall Street δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων για την Κεντρική Τράπεζα.

Οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 8% πυροδοτώντας τη διακοπή της συνεδρίασης – την τρίτη σε διάστημα δύο εβδομάδων. Τα κρατικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο παρά τις δραματικές κινήσεις τόσο από την Fed όσο και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Στην επανέναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones σημείωνε πτώση κοντά στις 2.500 μονάδες ή άνω του 11% σε ποσοστό. Διψήφιες ήταν οι απώλειες και για τους άλλους δύο δείκτες S&P 500 και Nasdaq .

Η αδυναμία των αγορών να ανακάμψουν με αφορμή το πακέτο στήριξης της Fed υπογραμμίζει την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να πείσουν ότι έχουν επαρκή εργαλεία για να διασώσουν τις διεθνείς αγορές μετά από 12 χρόνια τροφοδοσίας τους με φρέσκο χρήμα. Τα πυρομαχικά σώθηκαν και οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις.

Η βύθιση του S&P 500 εξανέμισε τα κέρδη που είχε πραγματοποιήσει την τελευταία ώρα της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ είχε κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και αυτά του 2019 συνολικά.

Ο δείκτης φόβου εκτοξεύτηκε κατά 22,46% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει πτώση κατά 4,93%. Ωστόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες φάνηκε να περιορίζουν προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της Κομισιόν για τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό της Ευρώπης για 30 ημέρες.