Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε τι διαφέρει ο Covid-19 από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται διαρκώς. Παρά τον συναγερμό ωστόσο και τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων, οι θάνατοι που συν...


Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται διαρκώς. Παρά τον συναγερμό ωστόσο και τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων, οι θάνατοι που συνδέονται με τον Covid-19 παραμένουν σχετικά χαμηλοί, όπως σημειώνει ο Independent.






Σε άρθρο του το βρετανικό Μέσο, εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον νέο κορωνοϊό, το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη. Επικαλούμενο ειδικούς του Πανεπιστημίου John Hopkins των ΗΠΑ, τονίζει ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι νοσούν από τη χειμερινή γρίπη κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι μεταξύ 290.000 και 650.000 από αυτούς που νοσούν από την ασθένεια πεθαίνουν. Γιατί λοιπόν όλοι ανησυχούν για τον νέο κορωνοϊό Covid-19, και πώς αυτό διαφέρει από την κανονική χειμερινή γρίπη και το κοινό κρυολόγημα; Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα δίνει ο Independent.


Τι είναι ο κορωνοϊός;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV ).

Ένας νέος κορωνοϊός (nCoV), όπως αυτός που πρόσφατα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, είναι ένα νέο στέλεχος που δεν έχει προηγουμένως εντοπιστεί σε ανθρώπους.

Ο Covid-19 πιστεύεται ότι προέρχεται από μια αγορά τροφίμων στην πόλη Ουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας. Οι κορωνοϊοί είναι ζωονοσογόνο δηλαδή μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Επειδή ο κορωνοϊός είναι μια νέα ασθένεια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναφέρει ότι ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πώς εξαπλώνεται. Ωστόσο, όπως και άλλοι ιοί, είναι πιθανό το Covid-19 να περάσει από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων από την υγρασία που αφήνει το σώμα όταν βήχει και φτερνίζεται.

Σε τι διαφέρει ο κορωνοϊός από την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ένα διαφορετικό στέλεχος ιού από τον Covid-19. Οι περισσότεροι κορωνοϊοί, όπως το κοινό κρυολόγημα, προκαλούν ήπια λοίμωξη στην ανώτερη αναπνευστική οδό και προκαλούν σχετικά πιο ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Οι άνθρωποι που κολλούν τον Covid-19 υποφέρουν από αναπνευστικά συστήματα που μπορεί να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.

Στο μεταξύ, η γρίπη προκαλείται από διάφορους ιούς της γρίπης. Η γρίπη είναι πολύ μολυσματική και εύκολα εξαπλώνεται σε άλλους ανθρώπους, και είναι πιθανό να μεταδοθεί σε άλλο άτομο μέσα στις πέντε πρώτες μέρες της μόλυνσης.



Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι λίγο πιο σοβαρά από αυτά που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, με μερικούς ανθρώπους να εμφανίζουν απώλεια όρεξης, διάρροια ή κοιλιακό άλγος, αδιαθεσία και εμετό. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία.

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως κορυφώνονται μέσα στις πρώτες δύο έως τρεις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ενώ οι επιδράσεις του Covid-19 εμφανίζονται δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Γιατί είναι ο κορωνοϊός πιο επικίνδυνος από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη και τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά;
Για χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές θεραπείες όπως το εμβόλιο της γρίπης είναι διαθέσιμα.

Επειδή ο Covid-19 είναι νέος, δεν υπάρχει εμβόλιο που να δρα εναντίον του. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να περάσει ένας χρόνος πριν παραχθεί ένα εμβόλιο για τον Covid-19. Οι ειδικοί φοβούνται επίσης ότι ο Covid-19 μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτερα από τη γρίπη.

Από την πλευρά τους ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχουν προτείνει στους ανθρώπους να φορούν γάντια ή μάσκες προσώπου για προστασία.

Αντικείμενα προστασίας όπως οι μάσκες προσώπου και τα γάντια μπορούν να διαδραματίσουν έναν «πολύ σημαντικό ρόλο» σε ένα κλινικό περιβάλλον, αλλά υπάρχουν «λιγότερο διαδομένες ενδείξεις» ότι είναι χρήσιμα για τα μέλη του κοινού.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει προκειμένου να μειώσει τη διάδοση του Covid-19, όπως να καλύψει τη μύτη και το στόμα όταν φτερνίζεται και να αποφύγει την επαφή με άτομα που δεν είναι καλά. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο, εάν δεν το έχει κάνει ήδη.

Ο οργανισμός υγείας, όπως και στην Ελλάδα, συμβουλεύει επίσης να μην πάει κάποιος σε γιατρό ή νοσοκομείο αν νομίζει ότι έχει προσβληθεί από τον Covid-19. Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι που αισθάνονται αδιαθεσία και έχουν αναγνωρίσει τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια.