Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γίνονται Μπουρλοτιέρηδες οι ΟΥΚάδες μας... Έρχονται τα καταδρομικά σκάφη MkV στην Ελλάδα...

Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, η χώρα μας κάνει κινήσεις με αγορές εξοπλιστικών, για να... σώσει την κατάσ...


Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, η χώρα μας κάνει κινήσεις με αγορές εξοπλιστικών, για να... σώσει την κατάσταση.

Τα ταχύπλοα Mark V χρησιμοποιούνται από τους US Navy SEALS για την διείσδυση αλλά και αποχώρηση ομάδων υποβρυχίων καταστροφών. Ταχύτατα, αθόρυβα, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ, θα είναι μια ωφέλιμη προσθήκη.




Βέβαια χρειάζονται και άλλες ενισχύσεις, αλλά προφανώς πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση.

Εντός Απριλίου αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (Excess Defense Article). Για την σχετική απόφαση το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΘΑ στις 8 Ιανουαρίου 2018, για να ακολουθήσει η υπογραφή της LOA GR-P-SCI.

Βάσει αυτής, η Ελλάδα επιβαρύνεται με την δαπάνη των εργασιών προετοιμασίας και μεταφοράς των σκαφών, ύψους 765.085 $ ενώ το ΓΕΝ προέβη σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την μεταφορά των σκαφών και υποστηρικτικού υλικού αυτών (φορτηγό ρυμουλκήσεως, πλατφόρμα και βάθρο μεταφοράς για μετακινήσεις στην στεριά) από τον Ναυτικό Σταθμό Κορονάντο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύψους 990.000 € άνευ ΦΠΑ, όπως αναφέρει ο συνάδελφος Σάββας Βλάσσης για το doureios.com

Με σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, τα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65) που παλαιότερα έφεραν τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων. Τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ).

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ένταξη των σκαφών στον Στόλο, στο δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Ωστόσο, θα απαιτηθούν εργασίες για τον εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό αποστολής και όπλα, προκειμένου να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα περατωθεί το 2021.