Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Κίνδυνος ανεπανόρθωτου πλήγματος στην ελληνική οικονομία και τουρισμό από μια ενδεχόμενη πανδημία

Την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως μια πανδημία του κορωνοϊού είναι πλέον ενδεχόμενη, στην Ελλάδα η απειλή από τον φονικό ιό είναι διττή...

Κορωνοϊός: Κίνδυνος ανεπανόρθωτου πλήγματος στην ελληνική οικονομία και τουρισμό από μια ενδεχόμενη πανδημία

Την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως μια πανδημία του κορωνοϊού είναι πλέον ενδεχόμενη, στην Ελλάδα η απειλή από τον φονικό ιό είναι διττή:

Από τη μια η καθαυτή που αφορά την υγεία του γενικού πληθυσμού και από την άλλη αυτή που αφορά την «υγεία» της οικονομίας που ασθενεί ήδη βαριά.

Ο κίνδυνος ενός κτυπήματος στον τουρισμό είναι περισσότερο υπαρκτός από ποτέ.

Ο κίνδυνος της πανδημίας θα προκαλέσει «τεκτονικού» τύπου επιπτώσεις στις μετακινήσεις. Αυτό γιατί εν μέσω γενικής πανδημίας κανείς δεν πρόκειται να προγραμματίσει τις διακοπές του, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος οι κρατήσεις των ξενοδοχείων να καταρρεύσουν, ενώ η κρουαζιέρα έχει ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα.




Το 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 17 δισ. € ήτοι το 10% περίπου του ΑΕΠ και ας σημειωθεί πως το περασμένο έτος ήταν μια μέτρια χρονιά.

Στην Ελλάδα η τουριστική περίοδος «ανοίγει» στα τέλη Μαρτίου και κρατά έως και τον Οκτώβριο. Βρισκόμαστε περί του ενός μήνα πριν την έναρξή της και όλα βρίσκονται στον αέρα, σε ότι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.

Ήδη στο χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές και οι κάτοχοι μετοχών επιδίδονται σε “sell off” υπό τον φόβο της εξάπλωσης τους κορωνοϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, αρχής γενομένης από την Ιταλία αλλά και των κακών οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας οδηγώντας και την ελληνική χρηματαγορά σε κατάρρευση.

Οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες απώλειες, εξ αιτίας της διαρκούς αναβολής πτήσεων προς την Κίνα.

Τώρα που ο φονικός ιός κτυπά την πόρτα της Ευρώπης ανάλογη ζημιά αναμένεται να υποστούν και οι ευρωπαϊκές και μαζί τους οι ελληνικές που ζουν από τον τουρισμό.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι ζημίες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ασία, θα είναι σημαντικότερες από αυτές που κατέγραψαν οι αεροπορικές εταιρείες στο ξέσπασμα του SARS το 2003.

Καλώς ή κακώς η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην «βαριά της βιομηχανία» που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, καθώς ως χώρα «παράγουμε» μόνο υπηρεσίες και τίποτα άλλο.

Μια πανδημία θα «γονατίσει» την ήδη ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο όπου η ΕΕ, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας μειώνει τον προϋπολογισμό της δραματικά.

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός έχει την «δύναμη» να μετατρέπει πόλεις σε «φαντάσματα», όπως γίνεται με το Μιλάνο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα.