Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 108 θανάτους σε ένα 24ωρο - Κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 35 - Έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών παγκοσμίως - Δ...

kornaiosarthrou

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 35 - Έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών παγκοσμίως - Δεκάδες οι μολυσμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ανοιχτά της Γιοκοχάμα - Τα μέτρα στην Ελλάδα και η απομόνωση των δυο Ελλήνων στο «Σωτηρία»




Εκτός ορίων έχει αρχίσει και βγαίνει η κατάσταση στην Κίνα, καθώς οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 1.000, καταγράφοντας νέο ρεκόρ με 108 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έφθασε τη Δευτέρα τα τουλάχιστον 1.016, μετά την καταγραφή 103 νέων θανάτων στη Χουμπέι από την επαρχιακή επιτροπή υγείας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα δεδομένα που έχουν δημοσιοποιήσει οι εθνικές αρχές, και άλλοι πέντε στην υπόλοιπη Κίνα.

Αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, πάντα κατά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι, είχαν επιβεβαιωθεί ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας συνολικά 31.728 κρούσματα της επιδημίας που προκαλεί ο 2019-nCoV και 974 θάνατοι στη Χουμπέι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.

Κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Κλιμακώνεται η ανησυχία αλλά και η κινητικότητα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό, με τα κρούσματα να έχουν αγγίξει τα 35 σε τουλάχιστον οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την απομάκρυνση 200 ευρωπαίων πολιτών - ανάμεσα στους οποίους ηταν και δυο Έλληνες- από την επαρχία Χουμπέι και την επιστροφή τους χθες στην Ευρώπη, η έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο στις Βρυξέλλες των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογήσει νέα μέτρα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Κικίλιας, θα έχουν «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα» και θα συζητήσουν «λύσεις (…) για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.




Εχει προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας προκειμενου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και προετοιμασία για τα επόμενα στάδια. Στη συνεδρίαση θα παρευρίσκεται και ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σημειωτέον πως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εχει αναφερθεί στο δυσμενές ενδεχόμενο, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού πέραν της Κίνας να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, τη λεγόμενη δευτερογενή μετάδοση.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως χθες είχαν αναφερθεί 40.171 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 908 θανάτων, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Δύο θανατηφόρα κρουσματα έχουν δηλωθεί στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ. Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν στις εξής χώρες : Ταϊλάνδη (32), Ταϊβάν (18), Βιετνάμ (14), Σιγκαπούρη (40), Μαλαισία (16), Ιαπωνία (26)/ Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (64), Νότια Κορέα (25), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Καμπότζη (1), Ινδία (3), Φιλιππίνες (3), Μακάο (10), Hong Kong (26), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7), Ρωσία (2), Γαλλία (11), Γερμανία (14), Φιλανδία (1), Ιταλία (3), Ισπανία (1), Ηνωμένο Βασίλειο (3), Σουηδία (1), Βέλγιο (1) ΗΠΑ (12), Καναδά (7), Αυστραλία (15).