Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν απείλησε παρουσία της Μέρκελ με «λιβυκό χάος» σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

«Ο Χαφτάρ πρέπει να σταματηθεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία» δήλωσε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τα εγκαίνια του νέου τουρκογερμα...

Ο Ερντογάν απείλησε παρουσία της Μέρκελ με «λιβυκό χάος» σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

«Ο Χαφτάρ πρέπει να σταματηθεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία» δήλωσε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τα εγκαίνια του νέου τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αν δεν διασφαλιστεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό» απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος.




«Θέλουμε το τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο να είναι σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και θα το στηρίξουμε» ανέφερε ακόμα.

Με την «κόκκινη» κάρτα της γερμανικής Βουλής για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την ελληνική θέση για το ζήτημα όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά το μήνυμα Αναστασιάδη, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σε λίγες ώρες συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011. Πιο πρόσφατη ήταν η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τη σύρραξη στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες είναι ασύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης αναμένεται να αποτελέσει «αγκάθι» στις συνομιλίες.

Επίσης η Άνγκελα Μέρκελ «κομίζει» μήνυμα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, με τον οποίο συνομίλησε το πρωί της Πέμπτης με το οποίο ζητά άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με την πλειονότητα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται επίσης να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις μετά από την επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, η σχέση Ερντογάν – Μέρκελ έχει άλλωστε δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.