Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2020

Μετωπική Τουρκίας -Ισραήλ: «Μοιράζει φιρμάνια» ο Ερντογάν στους Παλαιστινίους για να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις


Ο Ερντογάν μοίρασε οθωμανικά φιρμάνια στους Παλαιστινίους, με σκοπό αυτοί με την σειρά τους να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος και τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας έτσι την Τουρκία από την «πίσω πόρτα» σε μια εσωτερική διαμάχη εντός του ισραηλινού κράτους.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή εκατοντάδες αντίγραφα οθωμανικών αρχείων, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές τους.

Το αρχείο περιλαμβάνει εκατοντάδες τίτλους κτηματολογίου για την γη επί εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1917), η οποία κατείχε το έδαφος του Ισραήλ μεταξύ 1516-1917.

Οι δικηγόροι της νομικής υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποιούν ήδη το οθωμανικό αρχείο, προκειμένου να υπονομεύσουν την απαίτηση του Ισραήλ σε γη, σε Ιερουσαλήμ, Ιουδαία και Σαμάρεια,.

Σύμφωνα με τον τύπο του Ισραήλ, το πρώτο πλήρες αντίγραφο του αρχείου παραδόθηκε στους «παλαιστίνιους» αντιπροσώπους στην Άγκυρα.

Τον Μάρτιο του 2019, μέρος του αρχείου μεταφέρθηκε στη Βηθλεέμ.

“Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να τινάξει ολόκληρη την αγορά ακινήτων του Ισραήλ στον αέρα», αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Ένας βασικός παίκτης στη τελετή παράδοσης των τίτλων στην Βηθλεέμ ήταν ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Yousef Adais, ο οποίος παρέλαβε τα αρχεία σχετικά με τις πρώην οθωμανικές περιουσίες σε Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ.

Τώρα, οι δικηγόροι από τις αραβικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ στρέφονται τακτικά στο αρχείο για να εντοπίσουν πληροφορίες και να κάνουν αγωγές κατά του ισραηλινού κράτους.

Αυτά τα έγγραφα τους βοηθούν στις νομικές διαμάχες που έχουν σε πολλές ιδιοκτησίες, κυρίως στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα είναι τα οικόπεδα στην Παλιά Πόλη, για τα οποία κοντράρονται Εβραίοι και Άραβες.

Η πιο γνωστή από αυτές τις περιοχές είναι η πλατεία του δυτικού τείχους, όπου κάποτε υπήρχε η γειτονιά Mughrabi, η οποία εκκενώθηκε από το Ισραήλ για να δημιουργηθεί η σημερινή πλατεία των δακρύων για την διεξαγωγή προσευχής από χιλιάδες Εβραίους καθημερινά.

Πρόκειται για έδαφος που το Ισραήλ απαλλοτρίωσε ναι μεν με νόμο, αλλά τώρα μετά την εμφάνιση αυτών των οθωμανικών φιρμανιών, οι ισραηλινές αρχές θα έρθουν σε δύσκολη θέση, διότι θα ζητηθούν ενδεχομένως χρηματικές αποζημιώσεις.

Ο δικαστής Musa Shakarneh, πρόεδρος της τοπικής αρχής των Παλαιστινίων, ο οποίος χειρίζεται το μητρώο της γης σε Ιουδαία, Σαμάρεια και Ιερουσαλήμ, με τη βοήθεια της Τουρκίας και των αρχείων της οθωμανικής εποχής, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Ισραηλινούς. Σε συνέντευξή του , ο Shakarneh εξήγησε ότι η διεκδίκηση γης από τους Άραβες που ζουν στο εξωτερικό τον βοηθά να εφαρμόσει το νομικό «δικαίωμα της επιστροφής τους στην χώρα«.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο της Τουρκίας όχι μόνο στο Ισραήλ και την διαμάχη με τους Παλαιστινίους, αλλά και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να “νομιμοποιήσει” τουρκικά οθωμανικά φιρμάνια. pentapostagma.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »