Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ερντογάν ΥΠΕΡ ΙΡΑΝ: «Η δολοφονία ενός ανώτατου στρατιωτικού μιας χώρας προφανώς δεν μπορεί να αφεθεί αναπάντητη»

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν σε ζωντανή εκπομπή απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του CNN turk και του...



Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν σε ζωντανή εκπομπή απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του CNN turk και του Κanal D.

Καταρχήν δεν είναι μόνο το περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ, αλλά σε όλη την περιοχή υπάρχουν προβλήματα. Εμείς από την μία μεριά βιώνουμε συγκεκριμένα προβλήματα στην Συρία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι σχετικές με τη Λιβύη εξελίξεις. Το ότι ενώ ασχολούμαστε με αυτά, ξέσπασε και το άλλο θέμα, είναι ανησυχητικό. Χρειάζεται να διακρίνουμε το εξής. Κατά καιρούς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.




Σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχουν εξελίξεις πού κάνω με τις χώρες της Δύσης. Μεταφέρουμε την ευχή μας να γίνουν κινήσεις ψύχραιμες. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επίλυση στην ένταση ΗΠΑ-Ιράν. Είδαμε πως η κρίση κλιμακώθηκε μέσω του Ιράκ.
……..
Εμείς ως Τουρκία σταθήκαμε έναντι στις ξένες επεμβάσεις. Αμέσως συγκέντρωσα τους φίλους μου και κάναμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις. Δεν μπορούμε να πετάξουμε στην άκρη την δήλωση που έκανε ο Χαμανει. Ο Τραμπ είπε πως εντόπισε 50 σημεία. Δήλωσε πως “Σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε εμείς θα προβούμε σε κάθε είδους χτυπήματα”. Οι δύο πλευρές έκαναν παρόμοιες δηλώσεις. Είναι ανάγκη αυτή η ένταση να τεθεί υπό έλεγχο. Η Μέση Ανατολή κουράστηκε πολύ. Έκαναν και κάνουν ότι μπορούν για να μετατραπεί σε λίμνη αίματος.

Πιστεύω πως ο σκοτωμός ενός ανώτατου στρατιωτικού μιας χώρας προφανώς δεν μπορεί να αφεθεί αναπάντητος.

Σε μία περιοχή σαν την Ιντλιμπ συγκεντρώνονται στα σύνορά μας πάνω από 300.000 άνθρωποι. Τι θα κάνουμε τώρα εμείς. Κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Μέχρι τώρα κάναμε κάθε δυνατό ανθρώπινο βήμα εκεί. Σήμερα πάλι εκεί σκοτώθηκαν πάνω από δέκα πολίτες. Πρότεινα στον Ροχανι να ύπαρξη νηφαλιότητα. Πραγματοποιήσαμε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ με τον Ροχανί και με δυτικές χώρες. Στις 8 ο κύριος Πούτιν έρχεται εδώ. Θα θέσουμε τότε επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα, τα περιφερειακά και σχετικά με τον Τούρκικο Αγωγό.

Ο Σουλεϊμανι ήταν ένας καταξιωμένος άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή φυσικά η δολοφονία ενός ανώτατου στρατιωτικού μιας χώρας φυσικά και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Δυστυχώς αυτό ήταν ένα βήμα το οποίο κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.
……
Εκείνο το βράδυ είχα μία συνομιλία με τον Τραμπ και 4-5 ώρες αργότερα συνέβη αυτό. Αρα ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο. Όταν ενημερωθήκαμε σοκαριστήκαμε. Εγώ ιδιαίτερα του είχα προτείνει να μην κλιμακώσει την ένταση με το Ιράν. Η Τουρκία δεν αποτελεί μόνο μία νήσο σταθερότητας αλλά αποτελεί και εγγυητή της σταθερότητας στην περιοχή. Με αυτή τη συνείδηση συμπεριφερόμαστε και ιδιαίτερα εστιάζόμαστε στην διπλωματία. Είναι ανάγκη να προβάλουμε την διπλωματία.
……..
(Σχετικά με Λιβύη) Στην ιστορία αυτή εργαστήκαμε πολύ. Η διαδικασία αυτή άρχισε κατά την περίοδο που υπήρξα πρωθυπουργός. Τότε κατά την περίοδο του Καντάφι κάναμε βήματα για συμφωνία με τη Λιβύη συμπεριλαμβανομένης και της υφαλοκρηπίδας. https://tourkikanea.gr