Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ... Ο Τραμπ Σήμερα Υπέγραψε και το ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ για τα F-35 στην τουρκία...!

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπρια...


Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπει το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.




Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυπριακά ΜΜΕ, το Κογκρέσο καλεί με ειδική αναφορά τον Ντ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ο αμερικανός είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του την αναφορά του Κογκρέσου, καθώς υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν και το τι τελικά θα πράξει μένει να φανεί. Με την αγορά των S-400, η Τουρκία έχει παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους και πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος, διατυπώνει σειρά ενστάσεων για πολλές πτυχές του νόμου για την κατανομή κονδυλίων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν και άρθρα της «εταιρικής σχέσης ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», κυρίως αυτά που αφορούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρακτικά η Τουρκία ήταν εκτός του προγράμματος του F-35, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο υπογραφή του προϋπολογισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο, σημαίνει πως η Άγκυρα και τυπικά πλέον, δεν θα παραλάβει τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Μάλιστα όπως μεταδίδει του τουρκικό πρακτορείο Anadolu το νομοσχέδιο εγκρίνει χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πεντάγωνο για την απόκτηση F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.