Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μαχητικό F-16 καταρρίπτει πύραυλο κρουζ με ρουκέτα AGR-20A (βίντεο)

΄ Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) αναχαίτισε πύραυλο κρουζ με την χρήση κατευθυνόμενης με λέιζερ ρουκέτας AGR-20A (Advanced Precision ...

΄

Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) αναχαίτισε πύραυλο κρουζ με την χρήση κατευθυνόμενης με λέιζερ ρουκέτας AGR-20A (Advanced Precision Kill Weapon System – APKWS) που εκτοξεύθηκε από μαχητικό F-16. Η επιτυχής δοκιμή αποδεικνύει τις νέες δυνατότητες όπλου και αεροσκάφους. Στόχος ήταν ένα drone BQM-167.




Η δοκιμή έλαβε χώρα στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Το αεροσκάφος έφερε δύο ατρακτίδια, έκαστο με επτά ρουκέτες των 2,75in. και δύο πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM. Ο στόχος καταρρίφθηκε με μια μόλις ρουκέτα.

Η ρουκέτα AGR-20Α που αναπτύχθηκε βάσει των υπαρχόντων μη κατευθυνομένων ρουκετών ως ένα όπλο ακριβείας χαμηλού κόστους αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο αν και έχει κόστος 30.000 δολαρίων, δηλαδή το 4% ενός πυραύλου ΑΙΜ-120 που έως τώρα χρησιμοποιείτο για την αναχαίτιση πυραύλων κρουζ.

Μειονέκτημά της είναι το μικρό της βεληνεκές σε σχέση με τον ΑΙΜ-120 και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο με την χρήση συσκευών αναζήτησης μικροκυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε καιρική συνθήκη. Οι εν λόγω συσκευές κατασκευάζονται από την BAE Systems.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να μεταφερθούν πολύ περισσότερες από το αεροσκάφος φορέα σε σχέση με πυραύλους. Οι ρουκέτες έχουν πιστοποιηθεί σε αεροσκάφη F-16 και A-10 της USAF και F/A-18D των Πεζοναυτών.

Έχουν δε χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά στο Ιράκ και την Συρία κατά των τζιχαντιστών του IK. Οι ρουκέτες έχουν πιστοποιηθεί και σε αεροσκάφη AC-235 και Embraer Super Tucano και έχουν εξαχθεί σε Ιορδανία, Λίβανο, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Νιγηρία.