Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Η Λιβύη είναι η νέα Συρία - Ο Χαφτάρ ορκίστηκε ότι θα διώξει τους Τούρκους»

Για την κρίση στη Λιβύη μίλησε ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του SIGMALIVE...


Για την κρίση στη Λιβύη μίλησε ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του SIGMALIVE στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο ειδικός ανέφερε ότι η κατάσταση στη Λιβύη σήμερα είναι αποτέλεσμα κυρίως της αδυναμίας των Αμερικανών να διαχειριστούν την κρίση μετά το 2015, όταν υπήρχε μια συμφωνία στη βάση του εθνικού συμφώνου για δημιουργία μιας αποδεκτής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Χρίστο Ιακώβου το 2015 είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος εμφύλιος, ο οποίος είχε αρχίσει το 2011 με τον θάνατο του Καντάφι, την αντιμαχία των φατριών και την τριχοτόμηση της Λιβύης. Στη συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ προσπάθησαν το 2015 να τους φέρουν σε μια συμφωνία αλλά οι Αμερικανοί είχαν σπεύσει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση εκεί γιατί για πρώτη φορά οι Ρώσοι είχαν κάνει την κίνησή τους στη Συρία. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φοβούνταν ότι η Λιβύη θα μετατραπεί σε μια νέα «Συρία» και το δεύτερο σημείο σύγκρουσης του νέου αυτού Ψυχρού Πολέμου.




Από αυτή τη συμφωνία προέκυψε ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου ο Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ και στη συνέχεια γίνεται πρωθυπουργός. Εντούτοις, δεν είχε λάβει νομιμότητα, αφού η Βουλή που βρίσκεται στην ανατολική Βουλή δεν της έχει δώσει νομιμοποίηση με αποτέλεσμα να αρχίζει η αντιπαράθεση και ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος.

Όταν κατέρρευσε ο Καντάδι οι Αμερικανοί είχαν στείλει τον Χαφτάρ, ο οποίος είχε πάρει και αμερικανική υπηκοότητα, για να οργανώσει τις μη ισλαμιστικές δυνάμεις και του έδωσαν την έλεγχο της ανατολικής Λιβύης. Σε αυτά να προστεθεί ότι στο πλευρό του Χαφτάρ βρίσκονται μισθοφόροι, δηλαδή ιδιωτικός στρατός, τον οποίο είχε στείλει μια ρωσική εταιρεία και όχι η Ρωσία άμεσα. Ο ιδιοκτήτης της όμως είναι πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν. Αν και ο Χαφτάρ είχε φτάσει πολύ κοντά στην Τρίπολη, με την υποστήριξη και της Αιγύπτου, έχασε σημαντικές μάχες επειδή η Τουρκία είχε μεταφέρει εκεί τεθωρακισμένα. Από τότε ο Χαφτάρ ορκίστηκε ότι θα κάνει την αντεπίθεση και θα διώξει και τους Τούρκους.

Όσον αφορά στο αραβικό μέτωπο, είναι και πάλι διχασμένη. Η Σαουδική Αραβία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βλέπουν ότι η Τουρκία επεκτείνει τη σουνιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή και θέλοντας να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία, στηρίζουν τον Χαφτάρ. Η Αίγυπτος εχθρέυεται τα καθεστώτα της Τρίπολης, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μαζί με τον Σαράτζ βρίσκονται οι δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο ειδικός μάλιστα προβλέπει ότι ο Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ δεν θα επικρατήσει και εάν κερδίσει ο Χαφτάρ θα αυξηθεί η ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική με τη Συρία με το δόγμα «εμείς γιατί να είμαστε εκεί;».

Πάντως με βάση τις εξελίξεις αυτό θα είναι και ένα «χαστούκι» για την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Τουρκία πλέον συμπεριφέρεται ως ο ηγεμόνας- κατανομέας ισχύος- της Μέσης Ανατολής. Πάντως για πρώτη φορά φαίνεται ότι Ρωσία και Τουρκία φαίνονται αντιμέτωπες στη Λιβύη, με ρωσικά όπλα στον Χαφτάρ και Τούρκους στρατιώτες στο πλευρό του Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι βραχυπρόθεσμη και δεν μπορεί να έχει βάθος χρόνους.