Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ. Η ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΡΙΚΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου,...


Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου, καθώς και της Θεοδότης και των τριών παιδιών της, που επίσης μαρτύρησαν για το Χριστό.






Η αγία Αναστασία κατέχει εξέχουσα θέση στο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προς τιμήν της συνέταξαν ύμνους ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Θεόδωρος Στουδίτης και ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος.

Έζησε κατά τους χρόνους του μεγάλου διώκτη των Χριστιανών Διοκλητιανού και καταγόταν από επιφανή και πλούσια οικογένεια της Ρώμης. Ασπάστηκε το Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία, κάτι που αναγκάστηκε να φανερώσει, όταν οι γονείς της την πάντρεψαν υποχρεωτικά με τον ειδωλολάτρη Πούπλιο.

Ο σύζυγός της μετήλθε διάφορες μεθόδους για να την αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά η αγία παρέμεινε ακλόνητη. Διέθετε όλο το χρόνο της να κηρύττει το λόγο του Θεού και να περιποιείται τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους φυλακισμένους Χριστιανούς.

Η θεοφιλής δράση της Αγίας Αναστασίας, η θαρραλέα αντιμετώπιση της φυλακής και των φρικτών βασανιστηρίων, στα οποία είχε υποβληθεί και ο μαρτυρικός της θάνατος στη φωτιά, έγιναν αφορμές για να πιστέψουν στον Χριστό πλήθη ειδωλολατρών. Τα ιερά της λείψανα, καθώς και τα αφιερωμένα σ’ αυτήν ιερά προσκυνήματα, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές θεραπείας και σωτηρίας για τους ψυχικά και σωματικά τραυματισμένους, που καταφεύγουν σ’ αυτά με πίστη και ευλάβεια.