Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με ιστορική πλειοψηφία περνά η ψήφος των αποδήμων: Μετά από 44 χρόνια οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονή τους

Με τα πέντε κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να υπερψηφίζουν επί της αρχής, διαμορφώνοντας έτσι ευρύτατη συναίνεση, και με...


Με τα πέντε κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να υπερψηφίζουν επί της αρχής, διαμορφώνοντας έτσι ευρύτατη συναίνεση, και με το ΜεΡΑ25 να δηλώνει ότι θα στηρίξει μόνο ορισμένα άρθρα, περνά στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.





Με βάση τις πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εξαίρεση θα αποτελέσει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών». Το άρθρο 4 αφορά στον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει το ΜέΡΑ 25, όπως επανέλαβε και κατά την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων
Η εισηγήτρια της ΝΔ, ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη θεσμική τομή που είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και συμβολίζει ότι η χώρα πέρασε σε μια άλλη εποχή».

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε το αυτονόητο και να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που εξωτερικοί κίνδυνοι την απειλούν, να τους έχουμε κοντά μας. Οι Έλληνες της διασποράς είναι μια δύναμη στήριξης, μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη στις χώρες όπου διαμένουν και μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στις επενδύσεις».

«Ας εκπέμψουνε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες της Οικουμένης σε μια κρίσιμη φορτισμένη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Να γίνουμε γέφυρα που θα ενώσει τα σύνορα της οικουμενικής πατρίδας», κατέληξε η κ. Παπαδημητρίου.

«Τα αναγκαία εθνικά μέτωπα χτίζονται στη βάση της ειλικρίνειας. Πράγματι, η στιγμή μπορεί να γίνει ιστορική, αν αντιμετωπίσουμε τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με υπευθυνότητα και με σεβασμό στη Δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.