Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Seals: Οι «φώκιες» που ξεκλήρισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

newsautoΗ ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής, οι μυστικές της ομάδες και η αποστολή στο Αμπόταμπαντ που έγραψε ιστορία Ο Shooter όπως...


newsautoΗ ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής, οι μυστικές της ομάδες και η αποστολή στο Αμπόταμπαντ που έγραψε ιστορία

Ο Shooter όπως έγινε γνωστός αργότερα, είδε μπροστά του τον γενειοφόρο αρχηγό της Αλ Κάϊντα και δεν δίστασε καθόλου να πατήσει την σκανδάλη. Το κεφάλι του Οσάμα Μπιν Λάντεν άνοιξε σχεδόν στα δύο και η εγκεφαλική ουσία που χύθηκε στο πάτωμα, κουβάλαγε πάνω της αυτή την χαρακτηριστική οσμή του θανάτου. Μια οσμή απολυτα ταυτισμένη με τις μέχρι πρότινος μυστικές ομάδες των Seals, που αναλμβάνουν τις πλέον δύσκολες και top secret αποστολές σε φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου.





Οι άνδρες που εκτέλεσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι η μυστική ελίτ των εκτελεστών στους κόλπους των Seals. Τα μέλη της επίλεκτης ομάδας Team Six ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή εξόντωσης του Νο1 καταζητούμενου για τις ΗΠΑ, σε εκείνη την απομονωμένη έπαυλη του Αμπόταμπαντ στο Πακιστάν.

Πρόκειται για μια ομάδα τόσο απόρρητη που την ύπαρξή της αρνούνται να επιβεβαιώσουν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο, χτίζοντας έτσι ένα μύθο σαν αυτούς που περιβάλλουν τους Ρώσους Spetsnaz και τους Βρετανούς SAS. Η αποστολή τους στο Πακιστάν ήταν λένε οι καλά γνωρίζοντες η υπέρτατη πρόκληση για τους συγκεκριμένους Seals, οι οποίοι λίγες ημέρες μετά την επιδρομή συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο στρατόπεδο Fort Campell του Κεντάκι και όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, επρόκειτο να έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφού τα μέλη της ομάδας που δρουν κάτω από απόλυτη μυστικότητα δεν επιθυμούν δημοσιότητα. Τα ονόματά τους παραμένουν απόρρητα λόγω των «ιδιαίτερων» αποστολών που αναλαμβάνουν από το Αφγανιστάν και την Σομαλία μέχρι την Βοσνία. Πάντως λίγο αργότερα ένας από αυτούς αποκαλύφθηκε όταν αποφάσισε να μιλήσει αρχικά και κατόπιν να γράψει βιβλίο, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ξεπερνώντας τα όρια

Κάποια πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων, δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι η συγκεκριμένη ομάδα που επιλέχτηκε για την επιδρομή στην κατοικία του Σαουδάραβα τρομοκράτη είναι η ελίτ των ελίτ από τις ομάδες των Navy Seals. Μόνο που για να κάνουν τέλεια τη δουλειά τους, οι άνδρες αυτοί περνάνε χρόνια ολόκληρα σκληρής εκπαίδευσης, σχεδόν πάντοτε κάτω από ακραίες συνθήκες που περιλαμβάνουν τα πάντα. Αμέτρητα μίλια κολυμπώντας μέσα σε παγωμένα νερά, αμέτρητα χιλιόμετρα τρεξίματος φορτωμένοι με πλήρη εξοπλισμό, εξοντωτικές πορείες, έρπην και push ups στη λάσπη και φυσικά προσομοίωση αληθινής μάχης με πραγματικά πυρά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το σύνολο των επιτυχόντων στην βασική εκπαίδευση δεν ξεπερνάει το 20%, ενώ κάποιοι υποψήφιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκειά της. Οι έξι μήνες στην βάση των υποβρυχίων καταστροφών στο Κορονέιντο της Καλιφόρνιας είναι ένα μεγάλο σχολείο για τις υποψήφιες «φώκιες», όμως το πιο μεγάλο τεστ είναι η περίφημη διαβολοβδομάδα η «εβδομάδα της κόλασης» όπως αρέσκονται να την αποκαλούν οι εκπαιδευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη μπίζνα του Ερντογάν με επίδειξη στην Συρία


Οι «τυχεροί» που έχουν επιλεχθεί κοιμούνται μόλις τέσσερις ώρες σε έξι ημέρες φτάνοντας κυριολεκτικά στα όριά τους. Κουβαλάνε για τρεις η τέσσερις ώρες τα φουσκωτά σε ομάδες των έξι και μόλις τα παρατήσουν βουτάνε για δύο ώρες στα παγωμένα νερά. Δεν μπορούν να απολαύσουν καν το φαγητό, το οποίο πρέπει να φάνε σε διάστημα λεπτών, πριν επιστρέψουν στις ασκήσεις, γι’ αυτό και τρώνε με τα χέρια και με τους εκπαιδευτές να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι τέτοια η κούραση και η σωματική καταπόνηση που στα συνήθως δεκάλεπτα διαλείμματα για ύπνο, οι υποψήφιοι πέφτουν κυριολεκτικά «νεκροί», όπου κι αν βρίσκονται.



Πως «καθάρισαν» τους Σομαλούς πειρατές

Ακόμα κι’ όταν αποφοιτήσουν η εκπαίδευση συνεχίζεται ακόμη πιο εντατική, σε συνδυασμό με επιχειρησιακές ασκήσεις και αποστολές εντός η εκτός συνόρων. Ελάχιστες από αυτές γίνονται γνωστές όπως η απελευθέρωση ενός αμερικανού πλοιάρχου, στις 4 Απριλίου του 2009, τον οποίο κρατούσαν όμηρο Σομαλοί πειρατές.

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς, είχε προσφερθεί σαν όμηρος, προκειμένου οι πειρατές να μην πειράξουν το πλήρωμα του πλοίου του και βρισκόταν μέσα σε μια σωσίβια λέμβο μαζί με τέσσερις από τους πειρατές. Σε μικρή απόσταση πάνω στη φρεγάτα «USS Bainbridge», μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών των Seals περίμενε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, την εντολή να αναλάβει δράση.



Όταν ο Φίλιπς σε μια στιγμή που δεν τον πρόσεχαν, βούτηξε στη θάλασσα τρεις πειρατές έτρεξαν και σήκωσαν τα όπλα τους για να τον πυροβολήσουν, μόνο που δεν πρόλαβαν να το κάνουν ποτέ. Οι ακροβολισμένοι Seals τους σκότωσαν ακαριαία και ο τέταρτος παραδόθηκε λίγα λεπτά αργότερα, ενώ ο καπετάνιος μεταφέρθηκε ελεύθερος στην φρεγάτα. Όπως και με την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δώσει και πάλι το πράσινο φως στις «φώκιες» να επέμβουν αν χρειαστεί. Έχουν δράσει στη Βοσνία, κυνηγώντας εγκληματίες πολέμου σε αφιλόξενα εδάφη, έχουν εμπλακεί σε κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες στο Αφγανιστάν και όταν τελειώνουν επιστρέφουν στη βάση τους και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται σε καθημερινή βάση.

Ειδικά η περίφημη «Ομάδα έξι» αποτελείται από περίπου τριακόσια άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα τριάντα πέντε χρόνια. Σχεδόν όλοι τους είναι οικογενειάρχες, ενώ κανένας τους δεν λειτουργεί σαν Ράμπο. Η ομαδικότητα, η άψογη συνεργασία, η ευφυΐα, η άμεση αντίδραση σε αστάθμητους παράγοντες και η αποφασιστικότητα που έχουν τους καθιστούν απλά τους καλύτερους των καλυτέρων.

Το δημιούργημα του Κένεντι

Οι Navy Seals ήταν δημιούργημα του προέδρου Κένεντι το 1962, όταν ο τελευταίος επιζητούσε μια ελίτ στρατιωτική ομάδα που θα μπορούσε να δράσει πέρα από τις συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις. Η ομάδα Team Six πάντως «γεννήθηκε πολύ αργότερα, μετά την αποτυχημένη αποστολή του 1980 για την διάσωση των Αμερικανών ομήρων στο Ιράν.

Επιλέγονται άνδρες ηλικίας 26 με 33 ετών, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την στρατηγική ικανότητά τους, την ευφυΐα, την ωριμότητα, την ευελιξία, την επιθετικότητα, την αυτοπεποίθηση, την εξαιρετική φυσική κατάσταση, αλλά και την οικογενειακή. Συνήθως είναι άτομα που έχουν ή προέρχονται από καλά δομημένες οικογένειες, κάτι πολύ σημαντικό αφού οι άνδρες που είναι παντρεμένοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους μετά από κάθε αποστολή.

Μαθαίνουν να χειρίζονται άψογα τον οπλισμό τους, που περιλαμβάνει το τουφέκι M4 με εκτοξευτήρα οβίδων, το υποπολυβόλο ΜΡ 5 και το πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Οι ελεύθεροι σκοπευτές κουβαλάνε το τουφέκι ακριβείας PSG-1, ενώ στο βασικό τους εξοπλισμό περιλαμβάνονται διόπτρες νυχτερινής όρασης, κατευθυντικές νάρκες και συσκευή κρυπτογράφησης ραδιοσημάτων. Μέλη της κάθε ομάδας των Navy Seals διαθέτουν ιατρικές γνώσεις, ενώ όλοι τους μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για δύο λεπτά και να πηδήξουν με αλεξίπτωτο από τα δέκα χιλιάδες μέτρα.

Η λατρεία των Αμερικανών για τις φώκιες πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την επιδρομή κατά του Μπιν Λάντεν, το βράδυ που σφραγίστηκε η μοίρα του από τα μέλη της ομάδας που εκτέλεσαν τον υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτη, σε μια επιχείρηση που κράτησε σαράντα μόλις λεπτά και εκτόξευσε τη φήμη τους στα ύψη.