Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η πιο επικερδής εταιρεία του πλανήτη -Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Το πρωί της Κυριακής, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι προχωρά τελικά με τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Ριάντ του πετρελαϊκού κο...


Το πρωί της Κυριακής, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι προχωρά τελικά με τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Ριάντ του πετρελαϊκού κολοσσού, Saudi Aramco, της πιο επικερδούς εταιρείας του πλανήτη- μία δημόσια εγγραφή που ίσως καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.





Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός θα καθορίσει την τιμή εισόδου της μετοχής της εταιρείας, αφού πρώτα καταγραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, οι Σαουδάραβες θα διαθέσουν στο κοινό μετοχές που θα ισούνται με το 1% ή 2% της εταιρείας. Αναλυτές θεωρούν ότι η αξία της Saudi Aramco αγγίζει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ριάντ, διευκρινίστηκε ότι η εταιρεία δε σκοπεύει προς το παρόν να κάνει δημόσια εγγραφή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι το Ριάντ εξερευνά εδώ και χρόνια τη δυνατότητα μίας διπλής IPO, πρώτα στο τοπικό χρηματιστήριο και, στη συνέχεια, σε ένα ξένο.
Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ενέχονται κίνδυνοι στην αγορά μετοχών της εταιρείας, δεδομένου ότι οι τιμές πετρελαίου θα «δώσουν μάχη» για να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα, ουδείς ξεχνά τους πιθανούς κινδύνους στην περιοχή γενικότερα. Άλλωστε, έγιναν σαφείς τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν μία επίθεση με drone προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή για αρκετές ημέρες.


Ο επικεφαλής της Aramco, Αμίν Νάσερ, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, είπε ότι η Saudi Aramco είναι η πιο αξιόπιστη πετρελαϊκή εταιρεία του πλανήτη.

Ποια είναι η Saudi Aramco
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1933 όταν η Σαουδική Αραβία συμφώνησε με την Standard Oil Company της Καλιφόρνιας, που αργότερα έγινε Chevron, να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή και δημιουργήθηκε μία νέα εταιρεία γι’ αυτό το σκοπό. Από το 1973 έως το 1980, η Σαουδική Αραβία αγόρασε το σύνολο των μετοχών στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, μετά τη Βενεζουέλα. Επίσης, είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η ηγετική θέση της εταιρείας παγκοσμίως ενισχύεται από το γεγονός ότι η Aramco διαθέτει το μονοπώλιο των εξορύξεων στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή είναι πάρα πολύ φθηνή. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως «τη μητέρα των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Saudi Aramco αξίζει τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, ενώ το Ριάντ εκτιμά την αξία της στα 2 τρισ. δολάρια και αυτή η διαφορά είναι ο λόγος που η δημόσια εγγραφή έχει καθυστερήσει τόσες φορές.

Όπως και να έχει το θέμα, το σημαντικό είναι τα εντυπωσιακά κέρδη της εταιρείας. Τα καθαρά της κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισ. δολάρια, τα οποία δόθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους σε μερίσματα στο κράτος που κατέχει το σύνολο σχεδόν των μετοχών. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο διάστημα τα κέρδη της Apple, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας, διαμορφώθηκαν στα 21,6 δισ. δολάρια και της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής, στα 5,5 δισ. δολάρια.

Γιατί μπαίνει στο Χρηματιστήριο
Ο λόγος της δημόσιας εγγραφής είναι πολύ απλός: Η Σαουδική Αραβία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Ο Πρίγκηπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θέλει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας υπό το πλάνο, Vision 2030. Στο πλάνο αυτό, υπάρχουν νέες επενδύσεις για ηλιακή ενέργεια, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο η χώρα άνοιξε την πόρτα της στους τουρίστες δίνοντας βίζα σε 49 χώρες και χαλαρώνοντας τους κανόνες ντυσίματος για τις γυναίκες τουρίστριες.