Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ηγετικά στελέχη του ISIS κρύβονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν την αναβίωση του «χαλιφάτου»

Την ανασυγκρότηση του «χαλιφάτου» με μαζικές αποδράσεις αιχμάλωτων τζιχαντιστών σχεδιάζουν ηγετικά στελέχη του ISIS που κρύβονται στη...

Ένοπλοι τζιχαντιστές του ISIS σε σχηματισμό μάχης

Την ανασυγκρότηση του «χαλιφάτου» με μαζικές αποδράσεις αιχμάλωτων τζιχαντιστών σχεδιάζουν ηγετικά στελέχη του ISIS που κρύβονται στην Τουρκία με «τεράστια χρηματικά ποσά», σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ.

Tην ώρα που το ISIS απλώνει τα πλοκάμια του στον πλανήτη κι εκφράζονται φόβοι για πιθανή συμμαχία του με την Αλ Κάιντα, ο ιρακινός αντιστράτηγος Σαάντ αλ Καλάκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN ότι έχει παραδώσει σε Τούρκους αξιωματούχους φακέλους για εννέα ηγετικά στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους«, μεταξύ των οποίων και υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πόρων για την τρομοκρατική οργάνωση, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιθέσεις σ’ ολόκληρη την υφήλιο, αλλά και «οι καλύτεροι κατασκευαστές βομβών που είχε ποτέ στη διάθεσή του το ISIS».




Τα άτομα αυτά κατάφεραν μετά την κατάρρευση του ISIS και την τελευταία ήττα του στο Μπαγκούζ της Συρίας να διαφύγουν προς τα βόρεια και πληρώνοντας μεγάλα ποσά να περάσουν λαθραία στην Τουρκία. «Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατολόγηση μαχητών και τρομοκρατών», είπε ο ιρακινός αντιστράτηγος στο αμερικανικό δίκτυο αποκαλύπτοντας ότι το σχέδιο της ηγεσίας του «Ισλαμικού Κράτους» είναι να οργανώσει την απόδραση των περίπου 10.000 τζιχαντιστών -ανάμεσά τους και πολλοί από την Ευρώπη – που κρατούνται σε φυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρία, αλλά και χιλιάδων συγγενικών τους προσώπων – συζύγων και παιδιών – που κρατούνται σε κοντινά στρατόπεδα. «Πρέπει να αναληφθούν τεράστιες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος γιατί αυτοί οι εγκληματίες μπορούν να ξεφύγουν απ’ αυτά τα στρατόπεδα και να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τη βορειοδυτική Αφρική», τόνισε ο Σαάντ αλ Καλάκ.

Γενικός Επιθεωρητής Πενταγώνου: To ISIS εκμεταλλεύτηκε την τουρκική εισβολή για να ανασυνταχθεί

Την ίδια ώρα έκθεση του γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, ενός ανεξάρτητου οργανισμού αρμόδιου για τη διενέργεια εσωτερικών ερευνών στην πολυπλόκαμη αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, προειδοποιεί ότι το ISIS αξιοποίησε την τουρκική εισβολή στη Συρία και την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για να ανασυνταχθεί και είναι πιθανό να προετοιμάζει νέες επιθέσεις εναντίον στόχων στη Δύση, όπως είχε προειδοποιήσειτ τον περασμένο μήνα και ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.


Επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency, DIA), το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή προσθέτει ότι το ISIS θέλει να «αξιοποιήσει το κενό ασφάλειας» για να «στοχοθετήσει τη Δύση διότι θα έχει περισσότερο “χρόνο και χώρο” για να προετοιμάζει επιθέσεις και να υποστηρίζει τους 19 βραχίονές του σε διεθνές επίπεδο». Μακροπρόθεσμα, το Ισλαμικό Κράτος «πιθανόν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων κοινοτήτων στη Συρία και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του σε διεθνές επίπεδο», προστίθεται στην έκθεση.

To ISIS «είχε προετοιμαστεί για να επιβιώσει από τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι»





Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο θάνατος του επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων την 26η Οκτωβρίου δεν αναμένεται να εμποδίσει την τρομοκρατική οργάνωση να ανασυνταχθεί. «Σύμφωνα με τη DIA, το ISIS είχε προετοιμαστεί για να αντέξει τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι και αναμένεται να μπορέσει να «συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, να διατηρήσει την παγκόσμια συνοχή του και να διατηρήσει τη σημερινή του θέση».

Πλέον το ISIS «έχει ενεργοποιήσει πυρήνες εν υπνώσει για να πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας η οποία, με αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εξεδίωξε την άνοιξη τους τζιχαντιστές από ό,τι είχε απομείνει από το «χαλιφάτο» που είχαν εγκαθιδρύσει το 2014 στα αχανή τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που είχαν κυριεύσει. Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή διευκρινίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις ΣΔΔ, αλλά πλέον σταμάτησαν να τις εκπαιδεύουν. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι ΣΔΔ είχαν στις τάξεις τους περίπου 100.000 μαχητές, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο. iefimerida.gr