Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΔΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... Economist: «Προβληματισμός στις ΗΠΑ για τις πυρηνικές βόμβες στο Ιντσιρλίκ - Σκέψεις και για στρατιωτική επιχείρηση»

Την υπόθεση της μεταφοράς των πυρηνικών βομβών από το αεροπορική βάση στο Ιντσριρλίκ, επαναφέρει ο Economist ο οποίος σε όρθρο του τον...

Economist: Προβληματισμός στις ΗΠΑ για τις πυρηνικές βόμβες στο Ιντσιρλίκ - Σκέψεις και για στρατιωτική επιχείρηση

Την υπόθεση της μεταφοράς των πυρηνικών βομβών από το αεροπορική βάση στο Ιντσριρλίκ, επαναφέρει ο Economist ο οποίος σε όρθρο του τονίζει τη σημασία που έχουν τα όπλα αυτά για τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περί τις 150 πυρηνικές βόμβες σε Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.




Από αυτές τις 60 έως 70 τις διατηρούν στην βάση της Ν.Α.Τουρκία η οποία απέχει περί τις δύο ώρες από τα σύνορα με τη Συρία κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ είχαν εξετάσει σοβαρά την απομάκρυνση των όπλων αυτών σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις: Η πρώτη το 18690 με την εκδήλωση τότε πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 1975 με την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και το 2016 πάλι με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα το 2016, από τη βάση αυτή είχαν απογειωθεί τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού της τουρκικής Αεροπορίας τα οποία είχα ανεφοδιάσει στον αέρα τα F-16 που μετείχαν στην απόπειρα κατά του Ερντογάν. Τότε, όπως σημειώνεται οι τουρκικές αρχές, η το κομμάτι της Αεροπορίας που έλεγχε ο Ερντογάν είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση, ενδεχομένως πλην του αμερικανικού τμήματος αν και είναι σίγουρο πως το τελευταίο διέθετε γεννήτριες.

Τώρα ο προβληματισμός αυτός επανέρχεται, μετά το αδιέξοδο όπως προδιαγράφεται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Πάντως όπως σημειώνεται οι βόμβες και να περιέλθουν στην κυριότερα άλλων ή τρομοκρατών, θέλουν κωδικούς για να ενεργοποιηθούν και «κλειδώνουν» αυτομάτως σε περίπτωση απώλειας ηλεκτρικής ισχύος, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με τον Εconomist είναι αρκετός για τις δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική τους ισχύ για να φτάσουν στη βάση και να θέσουν υπό την κατοχή τους τα όπλα.

Πάντως όπως τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι οι βόμβες είναι ασφαλείς, αλλά το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.