Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το πιο σύντομο ανέκδοτο:Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!

Μέχρι το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 4.5% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών (Εικ.1). Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς...


Μέχρι το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 4.5% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών (Εικ.1). Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, οι ΑΠΕ θα καλύψουν έως το 2040 μόνο το 20%, (Eικ.2). Το υπόλοιπο 80% θα το καλύψουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Το ελληνικό Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας και πιθανόν ο πρωθυπουργός να καλέσει τον γραμματέα του ΙΕΝΕ στο γραφείο του για να μάθει λεπτομέρειες.




Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress


Στην εικόνα 2 βλέπουμε ποιες μορφές ενέργειας θα απαιτηθούν/χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μέχρι το 2040. Άξιον παρατηρήσεως είναι ότι ενώ οι ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο το 20% των παγκοσμίων αναγκών, τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στο ίδιο παγκόσμιο ενεργειακό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το αργό πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση για το φυσικό αέριο θα αυξάνεται.





Άραγε, γιατί εμείς θέλουμε οι ΑΠΕ να καλύψουν το 35%; Στην εικόνα 3 παρατηρούμε ότι τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στην παγκόσμια ενεργειακή εικόνα. Η Κίνα παράγει ετησίως 2.8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκ. τόνους, η Ινδία 320 εκ. τόνους κοκ.

Δηλαδή η Κίνα καταναλίσκει ετησίως περισσότερο λιθάνθρακα και λιγνίτη από ότι αθροιστικά οι ΗΠΑ, Ρωσία και οι Ινδίες. Επιπροσθέτως, η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: https://slpress.gr/oikonomia/kleinontas-tin-ptolema-da-tha-sosoyme-ton-planiti/