Tελευταια Νεα

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019

Οι Ράμπο με τα μαύρα των φυλακών Κορυδαλλού - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ήταν 9 Ιουνίου 2019 όταν μια πάνοπλη ομάδα αστυνομικών με μαύρες στολές, κρατώντας ασπίδες, γκλομπ, και αυτόματα όπλα στα χέρια, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στους διαδρόμους των φυλακών Κορυδαλλού.
Πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους κρατούμενους, σε μια μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε σε περισσότερα από 70 κελιά κρατουμένων της δεύτερης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος, έβγαλε «λαβράκι», καθώς βρήκε και κατάσχεσε ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια μαχαίρια που είχαν κρύψει κρατούμενοι κάτω από τα στρώματα των κρεβατιών τους ακόμη και μέσα στους νιπτήρες.

Ήταν η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνόμων Ενεργειών (Ο.Α.Ε.Ε) το επίλεκτο τμήμα της Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού που συγκροτήθηκε με μοναδικό στόχο να επαναφέρει την τάξη στο σωφρονιστικό κατάστημα σε περίπτωση που υπάρχουν ταραχές, εξεγέρσεις, καταστροφές από την μεριά των κρατουμένων.Με ειδική εκπαίδευση παρόμοια των αντρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) πάνω σε θέματα αυτοάμυνας, ελέγχους κάτω από κίνδυνο, και φέροντας εξοπλισμό που τους κάνει να μοιάζουν με θωρακισμένους αστακούς, οι άντρες αυτοί μοιάζουν αδιαπέραστοι από οτιδήποτε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οποιοδήποτε ακραίο περιστατικό, οποιαδήποτε απρόβλεπτη και επικίνδυνη κατάσταση δημιουργηθεί εντός των φυλακών.

«Βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Όταν μιλάμε για φυλακές ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Πειθαρχία και επαγγελματισμός είναι τα κλειδιά ώστε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία κάθε επικίνδυνη κατάσταση που θα προκύψει» μας εξομολογείται άντρας που απαρτίζει την συγκεκριμένη ομάδα και έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ μας περιγράφει μια καθοριστική στιγμή όπου η άμεση επέμβαση της Ο.Α.Ε.Ε απεσώβησε τα χειρότερα στις φυλακές Κορυδαλλού.


«Ο χρόνος ετοιμότητας μας από τη στιγμή που θα κληθούμε να επιχειρήσουμε είναι λιγότερο από 10 λεπτά. Στις φυλακές είναι πολύ εύκολο μια κατάσταση που μοιάζει μικρή να γίνει σε λίγο χρόνο ανεξέλεγκτη. Ο χρόνος είναι καθοριστικός και πρέπει να είναι πάντα υπέρ μας. Χαρακτηριστικά θα σας πω για τις 25 Ιουνίου όταν ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων στην πέμπτη πτέρυγα. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση κυρίως όταν ομάδα κρατουμένων έσπασε το λουκέτο της πτέρυγας και κατευθυνόταν με άγριες διαθέσεις προς το διοικητήριο των φυλακών».«Η άμεση επέμβαση όμως της ομάδας και ο κλοιός που σχηματίσαμε γύρω από το διοικητήριο ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Εμείς μπαίνουμε μπροστά όποιος και αν είναι ο κίνδυνος όποιες και αν είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε τέτοιες καταστάσεις, αυτός είναι ο ρόλος μας».

Όσο για το τι είδους «πολεμοφόδια» βρίσκουν στους ελέγχους που πραγματοποιούν στα κελιά των κρατουμένων;


«Κυρίως σε κάθε μεγάλο έλεγχο που θα κάνουμε θα βρούμε συνήθως μικροποσότητες ναρκωτικών, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα τα οποία φυσικά κατάσχουμε. Βέβαια κατά διαστήματα βρίσκουμε και πιο παράξενα αντικείμενα όπως σουβλιά ή λάπτοπ, όπως στην τελευταία μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε».


Η ομάδα η οποία έχει συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2019 και έχει έδρα τον Κορυδαλλό, επεμβαίνει άμεσα κατόπιν εντολής του διευθυντή των φυλακών χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση του Εισαγγελέα όπως συμβαίνει στις αστυνομικές επιχειρήσεις που κατά καιρούς γίνονται σε σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Αρκεί να κρίνει η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος μια κατάσταση ως επικίνδυνη και η ομάδα μέσα σε λίγα λεπτά είναι «ετοιμοπόλεμη» ώστε να την διαχειριστεί.Ο εξοπλισμός των κομάντο των φυλακών ή των «Ράμπο με τα μαύρα» όπως τους χαρακτηρίζουν πολλοί κρατούμενοι, αποτελείται από ασπίδες και γκλομπ, μάσκες προστασίας από τα χημικά, στρατιωτικού τύπου στολές, αλεξίσφαιρα, ενώ φέρουν και βαρύ οπλισμό.

newsbeast.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »