Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ! Με διαδικασίες ΕΞΠΡΕΣ και Με Γραπτές Εξετάσεις ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ από το υπουργείο Εσωτερικών...!!! Φτιάχνουν το Νόμο τώρα....

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΟΜΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΗΣ ΥΠ.ΕΣ. ΘΕΩΔΟΡΙΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ» ΚΑΙ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΑ» ΣΤ...


ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΟΜΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΗΣ ΥΠ.ΕΣ. ΘΕΩΔΟΡΙΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ» ΚΑΙ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΑ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ...

Τα νομοσχέδια για την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βρίσκονται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, ετοιμάζει τρία ακόμα: Ένα -και το κυριότερο ίσως- για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ένα συγκροτημένο «πακέτο» αρμοδιοτήτων, ένα για την απλοποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και ένα για την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης της ιθαγένειας.




Το ζήτημα της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας, με τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδειχθεί σε πολλά σημεία προβληματικό. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός γρήγορου, διαφανούς και αντικειμενικού συστήματος για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Δύο είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών το υπουργείο Εσωτερικών: οι μεγάλες καθυστερήσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικά για τον δεύτερο και, φυσικά, ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει αποφασίσει να τον επιλύσει «εγκαινιάζοντας» μια διαφορετική διαδικασία νομοθέτησης. Εντός των ημερών, σε συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελο Μπίνη, θα επισημοποιηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη Αρχή θα προτείνει ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων, ώστε να κλείσει ακόμα και το τελευταίο «παράθυρο» αδιαφάνειας στη διαδικασία απονομής ιθαγένειας. «Θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, ώστε οι εμπειρογνώμονες της Αρχής με τρόπο επιστημονικό να εντοπίσουν τις ρίζες των προβλημάτων και να προτείνουν μεθόδους αντιμετώπισής τους», τονίζει στα «Π» παράγοντας με γνώση της προετοιμασίας.

Σύμφωνα με σειρά καταγγελιών που έχουν φτάσει, κατά πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικών, τα «παράθυρα» αυτά ήταν αρκετά και δεν ήταν λίγοι οι επιτήδειοι που τα αξιοποιούσαν: Από πλαστά πιστοποιητικά (π.χ., γέννησης) μέχρι προσυνεννοημένες προφορικές συνεντεύξεις, πληθώρα περιστατικών έχουν μπει στο «ραντάρ» του ΥΠ.ΕΣ. για περιπτώσεις παράνομης απονομής ιθαγένειας.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθογένειες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, αλλά και την εισαγωγή για πρώτη φορά γραπτών, αδιάβλητων εξετάσεων. Οι αλλοδαποί που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα εξετάζονται γραπτά στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική παιδεία, με τρόπο που θα καθοριστεί από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή. Ακόμα ένα «εργαλείο» που θα μπει στη μάχη κατά των φαινομένων διαφθοράς είναι η πλήρης ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, ώστε να μην μπορούν, π.χ., ούτε να «εξαφανίζονται» ούτε να αλλοιώνονται φάκελοι ή έγγραφα.




Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, με απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, βάσει της οποίας το δικαίωμα υπογραφής «με εντολή υπουργού Εσωτερικών» για τις πράξεις πολιτογράφησης είχε μεταβιβαστεί στους προϊσταμένους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να… «χάνεται η μπάλα».

Στο ζήτημα της ταχύτητας απονομής της ιθαγένειας, από τον περασμένο Ιούνιο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με επιστολή της στους αρχηγούς όλων των κομμάτων τόνιζε πως καθυστερούν υπερβολικά οι διαδικασίες πολιτογράφησης που αφορούν ενήλικες αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως «φτάνουν στη συνέντευξη υποψήφιοι που στην πλειονότητά τους έχουν υποβάλει αίτηση το 2013, το 2014 και το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να περάσουν ακόμα και 7-8 χρόνια». Υπάρχει, μάλιστα, αίτηση που υπέβαλε αλλοδαπός στη Θεσσαλονίκη το 2012 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ακόμη δεν έχει λάβει την ελληνική ιθαγένεια. Στόχος του ΥΠ.ΕΣ. είναι να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των αιτούντων, αλλά και να κερδίσει χρόνο και χρήμα η δημόσια διοίκηση.