Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διόδια: Σε ποιους σταθμούς μειώνονται οι τιμές - Ποιοι δεν θα πληρώνουν

Μειώσεις στην τιμή των διοδίων προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Υποδομών, ...


Μειώσεις στην τιμή των διοδίων προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής για τους σταθμούς Ανάληψης και Προμαχώνα.




Σημειώνεται ότι με την ΚΥΑ, ορίζεται η έναρξη και του σταθμού διοδίων στο Ωραιόκαστρο με αντίτιμο 0,50 ευρώ για τα επιβατηγά οχήματα.

Σύμφωνα με ΚΥΑ, τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού διοδίων και στην Ασπροβάλτα το αντίτιμο των οποίων για τα αυτοκίνητα θα είναι 0, 90 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 θα λειτουργήσει ο σταθμός του Στρυμονικού με κόστος για τα αυτοκίνητα 1 ευρώ.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι χρεώσεις θα ισχύουν μέχρι να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί που έχουν χωροθετηθεί επί της Εγνατίας Οδού. Όσον αφορά την χιλιομετρική χρέωση, ο υπουργός Υποδομών έχει επισημάνει ότι αποφασίστηκε να διατηρηθεί στον αυτοκινητόδρομο στα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο αντί για 0,05 όπως προέβλεπε προηγούμενη απόφαση.

Ποιοι έχουν απαλλαγή από την καταβολή των διοδίων
Απαλλαγή από την καταβολή τέλους διοδίων έχουν πλην των οχημάτων της Εγνατίας Οδού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και τον ενόπλων δυνάμεων, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για τη μεταφορά τους αλλά και επιβατικά οχήματα Ι.Χ. που ανήκουν κατά κυριότητα σε ανέργους και χρησιμοποιούνται από αυτούς με επίδειξη κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες λειτουργούν σήμερα 12 μετωπικοί σταθμοί και συγκεκριμένα:

Σταθμός Τύριας (τιμή διοδίου για Ι.Χ. 2,10 ευρώ),
Σταθμός Παμβώτιδας (1,20 ευρώ),
Σταθμός Μαλακασίου (2,10 ευρώ),
Σταθμός Πολυμύλου (2,40 ευρώ),
Σταθμός Μαλγάρων (1,20 ευρώ),
Σταθμός Ανάληψης (το κόστος για Ι.Χ. μειώνεται σε 1,80 ευρώ από 2,40 ευρώ),
Σταθμός Μουσθένης (2,40 ευρώ),
Σταθμθός Ιάσμου (1,90 ευρώ),
Σταθμός Μέστης (1,70 ευρώ),
Σταθμός Ιεροπηγής (2,10 ευρώ),
Σταθμός Ευζώνων (1,80 ευρώ) και
Σταθμός Προμαχώνα (μειώνεται στα 2 ευρώ από 2,40 ευρώ).
Το τέλος διοδίων επιβάλλεται ή τροποποιείται για τα εξής τμήματα:

Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Καλοχωρίου – Α/Κ Ευκαρπίας, Μετωπικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, ορίζεται το νωρίτερο η 18/11/2019. Η ίδια ημερομηνία ισχύει για την είσπραξη του αναπροσαρμοσμένου τιμήματος στα τμήματα Α/Κ Δυτ. Σιάτιστας – Α/Κ Βέροιας, Μετωπικός Σταθμός Πολυμύλου και Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Καλοχωρίου, Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων.
Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Ρεντίνας – Α/Κ Στρυμόνα, Μετωπικός Σταθμός Ασπροβάλτας, ορίζεται η 4/12/2019. Η ίδια ημερομηνία ισχύει για την είσπραξη του αναπροσαρμοσμένου τιμήματος στο τμήμα Α/Κ Ευκαρπίας – Α/Κ Ρεντίνας, Μετωπικός Σταθμός Ανάληψης.
Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμονικού, Μετωπικός Σταθμός Στρυμονικού, ορίζεται η 15/1/2020, ενώ η ίδια ημερομηνία ισχύει για το αναπροσαρμοσμένο τίμημα στο τμήμα Α/Κ Στρυμονικού -Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνας, Μετωπικός Σταθμός Προμαχώνα.