Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκκληση Αξιωματικών στο Ισραήλ... «Να βοηθήσουμε στρατιωτικά τους Κούρδους απέναντι στην τουρκία»...

Δεκάδες ένστολοι του ισραηλινού στρατού, όλων των βαθμών και όπλων, υπέγραψαν ομαδική έκκληση στο Facebook προς την ηγεσία του Ισραήλ κα...


Δεκάδες ένστολοι του ισραηλινού στρατού, όλων των βαθμών και όπλων, υπέγραψαν ομαδική έκκληση στο Facebook προς την ηγεσία του Ισραήλ καλώντας την να παρέχει αποτελεσματική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας εάν ο τουρκικός στρατός, παραβιάζοντας τις τελευταίες συμφωνίες της Άγκυρας με τη Μόσχα, ξεκινήσει νέα προέλαση στη βορειοανατολική Συρία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya.

Αναμφίβολα, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα, η έκκληση αυτή είναι μια φυσική αντίδραση των Ισραηλινών, που θεωρούν τους Κούρδους αδελφικό λαό.

Τουρκμένοι μισθοφόροι της Τουρκίας

Εμπροσθοφυλακή στην τρίτη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, στην επιχείριση «Πηγή Ειρήνης», είναι ο λεγόμενος Συριακός Εθνικός Στρατός, που αποτελείται κυρίως από Τουρκμένους της Συρίας.




Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή που ζουν στη βόρεια Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ. Η Τουρκία τους θεωρεί τουρκική μειονότητα.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός δημιουργήθηκε από το τουρκικό κράτος και ελέγχεται από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT).

Αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία είναι και ο εκτοπισμός 200.000 Κούρδων από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον Γιανίβ Ροχόβ, Ισραηλινό συνταγματάρχη ε.α., που υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως αναλυτής στο Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, πράκτορες της Τουρκίας έδρασαν και συνεχίζουν να είναι ενεργοί στα ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισραήλ με τους Κούρδους

Για τους περισσότερους Ισραηλινούς η εγκατάλειψη των Κούρδων από τον Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε απαράδεκτη ενέργεια.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και η υφυπουργός Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι εξέφρασαν δημόσια τη διάθεσή τους να παράσχουν βοήθεια στους Κούρδους.

Ο Εφραίμ Σνεχ, ένας από τους πιο σεβαστούς Ισραηλινούς πολιτικούς, γιατρός στο επάγγελμα, που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας, Μεταφορών και δύο φορές ως υφυπουργός Άμυνας, γιος του Ισραηλινού κομμουνιστή ηγέτη Μοσέ Σνεχ, δήλωσε:

«Το Ισραήλ κάνει πολλά και μπορεί ακόμα να κάνει στο ανθρωπιστικό σκέλος για να βοηθήσει τους Κούρδους».

Αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εκπληρώσει το ηθικό του καθήκον και να δεχτεί Κούρδους τραυματίες στα νοσοκομεία του.

Οι τραυματίες μπορούν να μεταφερθούν στο Ισραήλ μέσω της Ερμπίλ, της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, ή της Ιορδανίας.

Ο ταγματάρχης Γιαΐρ Φινκ, που μέσω Facebook ξεκίνησε το κάλεσμα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους, δήλωσε ισραηλινά ΜΜΕ:

«Εμείς, ως Ισραηλινοί και Εβραίοι, δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς ότι βλέπουμε ένα ολόκληρο λαό να εγκαταλείπετε από τους συμμάχους μας και να καταλήγει απροστάτευτος.

»Θυμόμαστε επίσης το αίμα που έχυσε ο λαός μας και τι συμβαίνει όταν οι χώρες του κόσμου αφήνουν ένα λαό στη μοίρα του».

Στρατιωτική βοήθεια μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους Κούρδους

Ωστόσο, για λόγους γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, δεν είναι εύκολο για το Ισραήλ να βοηθήσει στρατιωτικά τους Κούρδους.

Μια τέτοια ενέργεια, εάν γινόταν ανοιχτά, πιθανότατα θα έστρεφε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο ενάντια στους Κούρδους, αν και οι Κούρδοι δεν είναι αποκλειστικά μουσουλμάνοι, είναι και αλεβίτες και γιαζίντι και γιαρσάνι και ζωροαστριστές.

Ο πρώην σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, Αχμέντ Μπακάι, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στους Κούρδους, είπε ότι σε περίπτωση που βοηθηθούν στρατιωτικά από το Ισραήλ τότε θα τους εγκαταλείψει ο μουσουλμανικός κόσμος.

«Εάν οι Εβραίοι στείλουν εθελοντές, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική για όλη την περιοχή».