Tελευταια Νεα

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019

Έξαλλοι οι μπολσεβίκοι με τον Κουριαννίδη και Σιμόπουλο, επειδή ζήτησαν να αφαιρεθεί η πλάκα που λέει ότι ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη το 1944!..

Ανιστόρητες αξιώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ...


Tο μετεμφυλιακό κλίμα με την αντίστοιχη φρασεολογία καθώς και η αλλεργία σε οτιδήποτε θυμίζει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και την αντίστασή του στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζητούν να έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το ξήλωμα της αναθηματικής πλάκας που θυμίζει την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944 ζήτησαν χθες δύο δημοτικοί σύμβουλοι -μόλις μία μέρα μετά τις εκδηλώσεις που θεσμοθετήθηκαν 71 χρόνια αργότερα και διοργανώνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια- και ευτυχώς πήραν άμεση απάντηση από τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς, ενώ «άψυχη» ήταν η αντίδραση της διοίκησης του δήμου.

Το «ξήλωμα» ζήτησε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, επαναλαμβάνοντας το ανιστόρητο κλισέ -που είχε υποστηριχτεί και από τον βουλευτή της Ν.Δ., Στράτο Σιμόπουλο- ότι δήθεν οι Γερμανοί απλώς… αποχώρησαν. Αλλά τον ξεπέρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας, ο οποίος επικαλέστηκε τα απομνημονεύματα του χιτλερικού υπουργού Αλμπερτ Σπέερ, ενώ ζήτησε ανάμεσα σε άλλα να μην ονομάζονται τα στρατεύματα ναζιστικά, αλλά απλώς γερμανικά ή βουλγαρικά!

Σφοδρή και άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ο οποίος αποκάλεσε τον Κουριαννίδη «φασίστα» και «κρυφοχρυσαυγίτη», ενώ η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε πως «ενώ στην πόλη γιορτάζαμε το φως (σ.σ. εννοώντας την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου), στο συμβούλιο τρύπωσε το σκοτάδι» και επικαλέστηκε κείμενο του δημοσιογράφου-ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου, μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων της 30ής Οκτωβρίου, που σχολιάζοντας την αντιεαμική επιχειρηματολογία έγραφε σαρκαστικά πως «…οι Γερμανοί φύγανε ως τουρίστες και οι νεκροί στο Σέδες και το Δερβένι ήταν απλά τροχαία ατυχήματα».

Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας -ο πατέρας του οποίου μάλιστα είχε καταδικαστεί από μετεμφυλιακά έκτακτα στρατοδικεία- αρκέστηκε να κάνει επικλήσεις της ενότητας (;) που εκπέμπει ο εορτασμός της επετείου και σχολίασε γενικά ότι «δεν πρέπει να ανταλλάσσονται ύβρεις στο δημοτικό συμβούλιο».

Ας σημειωθεί ότι στον κ. Σιμόπουλο είχε απαντήσει με ανακοίνωση το ΚΚΕ, λέγοντας πως «ο βουλευτής της Ν.Δ. και άλλοι πριν από αυτόν παραχαράσσουν την Ιστορία», αφού «οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ όχι απλά απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, αλλά επίσης διέσωσαν και σημαντικές υποδομές της πόλης, όπως το κεντρικό υδραγωγείο, την Ηλεκτρική, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης», ενώ «ιστορική μαρτυρία για τις απώλειες των ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ στη μάχη του Ωραιοκάστρου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελούν οι τάφοι στα νεκροταφεία της Νέας Σάντας, λίγα χιλιόμετρα από τον χώρο των μαχών όπου όλοι αναγράφουν σαν ημερομηνία θανάτου τις 30 Οκτώβρη 1944».

Μάλιστα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου (11.30 π.μ.) το ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.


« Προηγουμενη
Επομενη »