Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O Τατσόπουλος Κέρδισε την πρώτη «μάχη» του χειρουργείου - Αγωνία για την μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής για την αποκάτασταση του διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής ...


Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής για την αποκάτασταση του διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής είναι εξαιρετικά σοβαρή, και αποτελεί ένα μόνο τμήμα της δύσκολης διαδρομής την οποία έχει μπροστά του
Έπειτα από ένα κρίσιμο καρδιολογικό συμβάν – διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής- και ένα κρίσιμο χειρουργείο για την αποκατάστασή του, ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον με την κρίσιμη αλλά και απρόβλεπτη μετεγχειρητική πορεία που συνεπάγεται η καρδιοχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.





Ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής κατέρρευσε στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στον Alpha το πρωί της Τρίτης, έχοντας εκδηλώσει συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση – κλήθηκε το ΕΚΑΒ, ενώ στη διαχείριση του περιστατικού μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου συνέβαλε και γιατρός που βρισκόταν στο στούντιο, ο πλαστικός χειρουργός, κ. Γιώργος Λύρας.

Οι γιατροί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε διέγνωσαν διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής -η αρχική διάγνωση με βάση και την κλινική εικόνα ήταν οπίσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς εκδήλωσε έντονο πόνο οπισθοστερνικό. Ωστόσο, σύντομα το έμπειρο προσωπικό του νοσοκομείου – που σημειωτέον εφημερεύει εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό για καρδιοχειρουργικά περιστατικά- διαπίστωσε την πολύ σοβαρότερη, σε σχέση με το έμφραγμα, κατάσταση του ασθενή.

Οι ειδικοί στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής διέγνωσαν οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου όπως μαρτυρά και ο ιατρικός όρος «συμβαίνει το επίμηκες “σχίσιμο” των χιτώνων της αορτής», της μεγαλύτερης αρτηρίας με την οποία η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό. Ο οξύς διαχωρισμός θεωρείται αυτός ο οποίος έχει «ηλικία» μικρότερη των δύο εβδομάδων, έχει συμβεί δηλαδή σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση ήταν μονόδρομος. Το χειρουργείο διήρκεσε περί τις πέντε ώρες, με τους καρδιοχειρουργούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της χειρουργικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωσή του. «Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15» αναφέρεται στην ιατρική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ωστόσο, η επιτυχής επέμβαση για την οποία γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν είναι ένα μόνο τμήμα της δύσκολης διαδρομής την οποία διανύει ο ασθενής. Η συγκεκριμένη επέμβαση για την αποκάτασταση του διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής είναι εξαιρετικά σοβαρή με πολλές επιπλοκές, ενώ οι στατιστικές τής αποδίδουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.