Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Άλλες πέντε βάρκες έφτασαν το πρωϊ στην Λέσβο... Σε ρόλο παρατηρητή Λιμενικό και FRONTEX...

Νέες αφίξεις μεταναστών σήμερα το πρωί στη Λέσβο. Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου, έφτασαν συνολικά 5 βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρεις βά...


Νέες αφίξεις μεταναστών σήμερα το πρωί στη Λέσβο. Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου, έφτασαν συνολικά 5 βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρεις βάρκες έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές της Λέσβου.






Οι μεταναστευτικές ροές, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Έχουμε, λοιπόν, αφήσει κατά πολύ πίσω αθροιστικά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Μόνο το Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών.

Παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα και κυρίως η Frontex περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν. Το λεγόμενο push back αποφεύγεται, επειδή ενέχει κινδύνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Λιμενικό και Frontex έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συλλέκτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ναυαγοσώστες.