Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΛΕΟΣ ΡΕ...!! Νομικά «αγκάθια» αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 και Mirage!

Η αναβάθμιση και η αύξηση της διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Πολεμική Αεροπορία, ω...


Η αναβάθμιση και η αύξηση της διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο νομικοί σκόπελοι που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις για να ξεπεραστούν προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων.




Το πρόγραμμα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των συνολικά 84 F-16 Block 52, συνολικού κόστους 1,5 δις δολαρίων έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά για να προχωρήσει με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) χρειάζεται η κατασκευή συγκεκριμένων υποδομών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, οι οποίες προβλέπονται στη συμφωνία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α Ω) που συνοδεύει την κύρια σύμβαση. Όμως, για την ενεργοποίηση της σύμβασης των Α.Ω απαιτείται η έγκρισή της από τη Βουλή, πράγμα που δεν έχει γίνει. Η καθυστέρηση, όπως εκτιμούν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ενδεχομένως να οφείλεται στη σκιά που υπάρχει γύρω από τις συμβάσεις των ΑΩ, με αφορμή τα «αμαρτωλά» αντισταθμιστικά εξοπλιστικών προγραμμάτων του παρελθόντος, αλλά και στην κριτική που ασκήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τις εταιρίες που ανέλαβαν την υλοποίηση των Α.Ω.

Νομικό κώλυμα παρουσιάζεται και στην υπόθεση της υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών Mirage ώστε να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα και τα επόμενα χρόνια. Όπως είχε γράψει το OnAlert ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για τη τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών, διάρκειας 4 ετών και συνολικού κόστους 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντούτοις, όπως σημειώνει καλά πληροφορημένη πηγή του Υπουργείου, η σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί καθώς η γαλλική πλευρά επιθυμεί να μην ισχύσουν προβλέψεις του Ν.3978 /2011 για τις αμυντικές προμήθειες που αφορούν στις τραπεζικές εγγυήσεις και σε ζητήματα διαιτησίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της αποδεδειγμένης ανάγκης της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των Mirage. onalert.gr