Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φτωχότερο από σήμερα το ελληνικό τραγούδι! Πέθανε ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 85 ετών. Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδη...

Πέθανε ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 85 ετών. Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία. Ο Γιάννης Σπανός από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.




Ήταν από τους δημιουργούς του Νέου Κύματος και αξιοσημείωτο είναι ότι μπήκε στην δισκογραφία με το υπέροχο «Μια αγάπη για το Καλοκαίρι». Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πουλόπουλος και αμέτρητοι άλλοι μεγάλοι έλληνες τραγουδιστές είπαν τα τραγούδια του.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Είχε δυο αδέρφια, μια αδερφή κι έναν αδερφό μεγαλύτερους από εκείνον. Στο σπίτι τους είχαν ένα πιάνο και ο ίδιος όπως έλεγε ό,τι άκουγε το έπαιζε. Το πιάνο με τα χρόνια έγινε προέκταση του εαυτού του. Έγινε η μεγάλη του αγάπη. Πήγε στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες κι έπαιζε κονσέρτα ολόκληρα του Τσαϊκόφσκι.

Έπιασε δουλειά ως πιανίστας στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη. Στα 20 του βρέθηκε στο Παρίσι και το αγάπησε. Εκεί γεννήθηκαν μεγάλες φιλίες τόσο με Γάλλους όσο και με Έλληνες. Εκεί έγινε φίλος με τον Κώστα Γαβρά. Συνόδευσε με το πιάνο του τον Σερζ Γκενσμπούργκ, την Μπαρμπαρά, ενώ και η Ζιλιέτ Γκρεκό ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.

Το 1960-61 γνώρισε τον Γιώργο Παπαστεφάνου και σύντομα ο Γιάννης Σπανός έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό τραγούδι με δυο τραγούδια με ερμηνεύτρια την Καίτη Χωματά, το «Μικρό ταξίδι στον γιαλό» και το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».

Από τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο ίδιος έγινε ο νονός του Νέου Κύματος επηρεασμένος από την γαλλική κουλτούρα και ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι την οποία σταμάτησε μόνο ο θάνατος.