Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2019

«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα – Δεν αναγνωρίζω την ελληνική Δικαιοσύνη»


Ο Γιάννης Λαγός στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσία των γονιών του Παύλου Φύσσα περιέγραψε τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας του γιού της. «Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα – Δεν αναγνωρίζω την ελληνική Δικαιοσύνη». Ισχυρίστηκε ότι μίλησε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά δεν του είπε τίποτα για το φονικό. Έψαχνε πληροφορίες στο… internet κι ας είχε μιλήσει με τον Πατέλη. Γιατί τσακώθηκε και αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός υποστήριξε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως δεν ενημέρωσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για την επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής εκείνο το βράδυ, ο Γιάννης Λαγός υποστήριξε ότι «στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε».

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υποστήριξε πως ενημερώθηκε από το Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις. «Αρχικά μου είπε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μου ανέφερε το λόγο, είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά ότι κάποιος μαχαίρωσε και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με τον Ρουπακιά αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τί είχε γίνει» ανέφερε ο Λαγός.

Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;
Λαγός: Ίσως να είχα δεχθεί. Δεν θυμάμαι από ποιόν, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.
Πρόεδρος: 21:45 η πρώτη επικοινωνία, στη συνέχεια εμφανίζονται κλήσεις 23:50, 00:15 -42 δεύτερα- … (σ.σ. του αναφέρει όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με το Γ. Πατελη σε σταθερό και κινητά τηλέφωνα το βράδυ της δολοφονίας). Τί λέγατε;
Λαγός: Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τί συμβαίνει, ποιος είναι αυτός, αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό.

Ο Γιάννης Λαγός μάλιστα χαρακτήρισε τον Γιώργο Ρουπακιά ως «περαστικό» στο κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ήταν μία μόδα τότε», ενώ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι δεν αποδέχεται την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο κατηγορούμενος τόνισε πως «οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν».

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λίγο μετά τις 10 το πρωί, και σε μία χειμαρρώδη απολογία, υποστήριξε ότι «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» γιατί «δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο». Όπως ανέφερε, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοι μας πρέπει να τρομοκρατηθούν».

Πρόσθεσε ότι τα δικαιώματά του έχουν καταπατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» εξήγησε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα αναφορικά με τη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες».

« Προηγουμενη
Επομενη »