Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανησυχούν οι Αμερικάνοι για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας – “Ο Ερντογάν θέλει την ΒΟΜΒΑ”!

Οι New York Times σε άρθρο τους για την Τουρκία δεν προσπαθούν να “στρογγυλέψουν” την κατάσταση: “Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγί...


Οι New York Times σε άρθρο τους για την Τουρκία δεν προσπαθούν να “στρογγυλέψουν” την κατάσταση: “Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει πολλά περισσότερα από τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχή της Συρίας κατά μήκος των συνόρων. Λέει ότι θέλει τη “βόμβα”!




Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει όσα είπε Ο Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες, μιλώντας σε κομματική σύσκεψη:

“Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αλλά η Δύση επιμένει ότι εμείς δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ.”

Το επόμενο απολύτως λογικό ερώτημα που θέτουν οι ΝΥΤ είναι το εξής: Πως οι ΗΠΑ που δεν μπορούν να ελέγξουν τον Ερντογάν στο θέμα των Κούρδων της Συρίας θα τον εμποδίσουν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ακολουθώντας το Ιράν;

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν μίλησε για την άρση των περιορισμών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και κανείς δεν είναι σίγουρος για τις πραγματικές του προθέσεις.



“Οι Τούρκοι έχουν πει εδώ και χρόνια ότι θα ακολουθήσουν όσα κάνει το Ιράν”, δήλωσε ο John J. Hamre, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ο οποίος τώρα διαχειρίζεται το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. “Αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Ερντογάν έχει διευκολύνει την υποχώρηση της Αμερικής από την περιοχή. ”




Κάποιοι εκτιμούν ότι πιθανόν η Τουρκία να έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, πιο προχωρημένο απ΄ αυτό της Σαουδικής Αραβίας αλλά πολύ πίσω απ΄ αυτό του Ιράν.

Αλλά όλοι οι ειδικοί λένε ότι είναι αμφίβολο ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να το κάνει ρισκάροντας να γίνει το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ξεφύγει από τη συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στο άρθρο γίνονται αναφορές σε πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί για ουράνιο, ερευνητικούς αντιδραστήρες και μυστηριώδεις δεσμούς με τον Abdul Qadeer Khan που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα του Πακιστάν. Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία κατασκευάζει τον πρώτο αντιδραστήρα μεγάλης ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια της Ρωσίας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία επειδή ο κ. Ερντογάν δεν έχει πει πως θα χειριστεί τα πυρηνικά του απόβλητα, τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν το καύσιμο για ένα όπλο. Η Ρωσία δημιούργησε επίσης τον αντιδραστήρα Bushehr του Ιράν.

Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν ο Ερντογάν αγοράσει έτοιμο όπλο.