Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΛΑΜΑ Πανευρωπαϊκο... Έτοιμη να ΣΑΡΩΣΕΙ η Γερμανική «ακροδεξιά» στην Θουριγκία!

Η άκρα δεξιά στη Γερμανία και ένας από τους πιο ακραίους εκπροσώπους της οδεύουν προς μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμε...


Η άκρα δεξιά στη Γερμανία και ένας από τους πιο ακραίους εκπροσώπους της οδεύουν προς μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο της Θουριγγίας, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκαν μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε.

Οι τοπικές αυτές εκλογές φαίνεται ότι θα επιφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).




Τα δύο αυτά κόμματα κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως έχουν ήδη υποστεί σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες άνοδο σημείωσαν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Πράσινοι.

Η κατάσταση στη Θουριγγία είναι ιδιαίτερη: πρόκειται για το μοναδικό κρατίδιο της Γερμανίας όπου στην κυβέρνηση βρίσκεται η άκρα αριστερά του Die Linke.

Ο επικεφαλής της Μπόντο Ραμέλοβ είχε καταφέρει το 2104, έπειτα από 24 χρόνια αδιάλειπτης κυριαρχίας του CDU, να κερδίσει στο βιομηχανικό αυτό κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας που μετρά 2,1 εκατομμύρια κατοίκους και το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τα υπόλοιπα κρατίδια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Μετριοπαθής

Αυτός ο πρώην συνδικαλιστής προτίμησε μια ρεαλιστική πολιτική και δεν δίστασε να υιοθετήσει θεματικές που προωθούν οι συντηρητικοί όπως η ασφάλεια, ενώ απέφυγε τα ακραία συνθήματα του κόμματός του.

Σε αυτές τις εκλογές το Die Linke συγκεντρώνει περίπου το 28% στην πρόθεση ψήφου, όσο και το 2014, και φαίνεται ότι θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα, όμως αυτή τη φορά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο λόγος: τα άσχημα ποσοστά των εταίρων του στην απερχόμενη τοπική κυβέρνηση, των οικολόγων και του SPD, που ενδέχεται να συγκεντρώσουν λιγότερο από το 10% των ψήφων.

Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD μεταξύ του 21% και 24%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με το 2014.

Το AfD, με το οποίο κανένα άλλο κόμμα δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει, ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στη Θουριγγία.




Οι Χριστιανοδημοκράτες, που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το Die Linke, ίσως χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τεταμένη ατμόσφαιρα

Η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με σφοδρές επικρίσεις για τη ρητορική του AfD και απειλές για τη ζωή υποψηφίων που αντιτίθενται στην άκρα δεξιά.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Χάλε, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ, στις αρχές Οκτωβρίου όταν ένας νεοναζί προσπάθησε να προκαλέσει μακελειό σε συναγωγή, έθεσε το AfD υπό πίεση.

Ο υποψήφιός του Μπγιορν Χέκε, που εκπροσωπεί την πιο δεξιά πτέρυγα του AfD, κατηγορείται ότι τροφοδότησε ιδεολογικά τη νέα άνοδο του αντισημιτισμού στη Γερμανία.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αυτός ο πρώην καθηγητής λυκείου είχε χαρακτηρίσει το 2017 το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής». Ο ίδιος μάλιστα συχνά χρησιμοποιεί εκφράσεις που θυμίζουν το Γ’ Ράιχ του Χίτλερ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 18:00 ώρα Ελλάδας.