Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εύγε στον Σκλάβο Βαρθολομαίο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγιοποίησε τον εθνομάρτυρα ιερέα Πλάτωνα Αϊβαζίδη, «δεξί χέρι» του Γερμανού Καραβαγγέλλη, που απαγχονίστηκε από τον Κεμάλ τον Σεπτέμβρη του 1921!..

Πέντε νέοι άγιοι προστέθηκαν πρόσφατα στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατρι...


Πέντε νέοι άγιοι προστέθηκαν πρόσφατα στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιερομάρτυρας Πλάτων Αϊβαζίδης.






Μετά από σχετική εισήγηση του μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αναγραφή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαρτύρων καταγόμενων στην πλειοψηφία τους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Οι άλλοι μάρτυρες που κατατάχθηκαν είναι οι: Μάρκος Πέτρος Μαρκούλης εκ Κλεισούρας, Νούλτζος εκ Καστοριάς και οι συν αυτώ αθλήσαντες, Γεώργιος εκ Καστοριάς, ιερέας Βασίλειος Καλαπαλίκης και εφημέριος Χιλοδεντρίου Καστοριάς.

Ο Πλάτων Αϊβαζίδης γεννήθηκε στην Πάτμο το 1850. Μετά την αποφοίτησή του από την ιερατική σχολή Πάτμου συνέχισε θεολογικές σπουδές στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, και κατόπιν χρημάτισε διαδοχικά αρχιδιάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Κωνσταντινούπολη, πρωτοσύγκελος των μητροπόλεων Λήμνου, Σάμου και Καστοριάς, και στη συνέχεια από το 1910 πρωτοσύγκελος της Αμάσειας στη Μικρά Ασία, βοηθός του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη. Μετά την εξορία του τελευταίου συνέχισε ως βοηθός του διαδόχου του Ευθυμίου Ζήλων, Αγριτέλη. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο επίσκοπος Ευθύμιος μαζί με τον βοηθό του Πλάτωνα Αϊβαζίδη συνελήφθησαν με άλλους 68 Έλληνες από την περιοχή της Αμάσειας από τους Τούρκους του Κεμάλ και εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.