Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απόφαση Πούτιν - Ερντογάν: Εντός 150 ωρών πρέπει να απομακρυνθούν οι Κούρδοι από τα σύνορα με την Τουρκία

30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας θα απομακρυνθούν οι Κούρδοι. Έχουν 150 ώρες διορία για να εκτελέσουν την απόφαση τη...


30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας θα απομακρυνθούν οι Κούρδοι. Έχουν 150 ώρες διορία για να εκτελέσουν την απόφαση της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν. Θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ παραδίδοντας τον οπλισμό τους. Κοινές περιπολίες Ρωσίας – Τουρκίας σε βάθος δέκα χιλιομέτρων στα σύνορα με Συρία.




Η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας αποφασίστηκε στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται πως πήρε αυτό που ήθελε.

Νέα εκεχειρία 150 ωρών στη Συρία! Εκτός “παιχνιδιού” οι Κούρδοι που αναγκάζονται...
Οι Κούρδοι όπως όλα δείχνουν είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης καθώς υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, να αφήσουν πίσω τους τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ στις οποίες είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο αλλά και να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Και όλα αυτά μέσα σε 150 ώρες.

Όπως αποφασίστηκε Μόσχα και Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκία τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Η επιχείρηση φτάνει στο τέλος της, τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των δυνάμεων και του εξοπλισμού και την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών σχηματισμών», τόνισε ο Λαβρόφ.

Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και επρόκειτο να λήξει απόψε το βράδυ θα παραταθεί.

Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χιλιομέτρων, στην «ασφαλή ζώνη» την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.