Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2019

ΠΑΝΕ «ΦΙΡΙ ΦΙΡΙ»... Αποβατική άσκηση Τούρκων πεζοναυτών στο Αιγαίο – «Aνατολικά της Κρήτης το Oruç Reis»


Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Σταθερότητα – 2019», το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ανακοίνωσε πριν λίγο την υλοποίηση αποβατικής ασκήσεως στο Αιγαίο, κατά τις προσεχείς ημέρες, από μονάδα της Ταξιαρχίας πεζοναυτών με έδρα την Φώκαια, ενώ σε αυτήν την δραστηριότητα θα συμμετάσχουν, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι και ομάδες κομάντος SAS–SAT με την βοήθεια ελικοπτέρων και αποβατικών σκαφών.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό ΠΝ βρίσκεται στο Αιγαίο, τόσο με μονάδες επιφανείας όσο και με υποβρύχια, στα πλαίσια ασφαλείας των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, αγρυπνώντας για τα τουρκικά τερτίπια τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς όπως φαίνεται.
Ειδικοί Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του πρώην Έλληνα ΓΕΕΘΑ κ.Αποστολάκη και την δύναμη του τουρκικού ΠΝ στο Αιγαίο, ότι οι Τούρκοι υλοποιούν «ψυχολογικές επιχειρήσεις» κάμψης του ηθικού της ελληνικής πολιτικής ελίτ, ενώ πιθανώς ετοιμάζουν και κάποιου είδους πρόκληση.

Ξεκάθαρος όσο δεν γίνεται σε όλα αυτά όμως, είναι ο τουρκικός τύπος, ο οποίος μας καταδεικνύει με σαφήνεια την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και δυτικά του Καστελόριζου με επέκταση προς τα νότια. Η κοινοποίηση των τουρκικών προθέσεων έγινε μέσω του διεθνούς ναυτιλιακού συστήματος Navtex, τονίζει τουρκική εφημερίδα η οποία μας παραθέτει μάλιστα και προκλητικό χάρτη.

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και το κρατικό ινστιτούτο Ωκεανογραφίας σύμφωνα με σειρά NAVTEX που εκδόθηκαν από την Αττάλεια, φέρεται να έχει «κλειδώσει» ολόκληρες περιοχές στην Μεσόγειο.

Επιπλέον, τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ ετοιμάζονται για νέες αποστολές, παρουσία τουρκικών μονάδων επιφανείας, ελικοπτέρων και υποβρύχιων λόγω της αεροναυτικής άσκησης «Σταθερότητα-2019, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, «μη επιτρέποντας στην περιοχή τετελεσμένα», τονίζουν Τούρκοι δημοσιογράφοι-φερέφωνα του καθεστώτος.

«Η Ελλάδα κυριαρχεί σε θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας μας, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ το Καστελόριζο (το αναφέρουν ως Meis Island), βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές. Οι Έλληνες προσπαθούν να μας κλέψουν 104 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή με την ΑΟΖ του Καστελόριζου το οποίο έχει έκταση 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το νησί αυτό είναι μακριά από την ελληνική ΑΟΖ, ενώ η κυριαρχία του είναι αμφιλεγόμενη, μιας και αποτελεί φυσική προέκταση της Ανατολίας, με την Αθήνα να προσπαθεί να αλλάξει τη γεωγραφία στην περιοχή αγνοώντας την αρχή της διεθνούς δικαιοσύνης», αναφέρει το τουρκικό αφήγημα.

Επικαλούνται μάλιστα και τις υποθέσεις: Λιβύης-Τυνησίας (1984), Ερυθραίας-Υεμένης (1999), Ρουμανίας-Βόρεια Θάλασσας (1969) Ουκρανίας (2009) και την διαμάχη Μπαγκλαντές-Μιανμάρ (2012), βάσει των οποίων υποστηρίζουν «ότι το Καστελόριζο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Τουρκίας άρα δεν έχει ΑΟΖ».

Το σίγουρο είναι ότι την ίδια στιγμή ο Ερντογάν «παίζοντας» το δικό του ανατολίτικο παιχνίδι με ΗΠΑ και Ρωσία, προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις του στις δύο υπερδυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Α.Μεσογείου και του Καστελόριζου. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων ειδικών, ο Τούρκος ηγέτης δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα από όλα αυτά, λόγω άλλων παγκόσμιων σχεδίων.

pentapostagma.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »