Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διπλωματικό θρίλερ Ιράν - Βρετανίας: Ένα βήμα πίσω από Τεχεράνη, απελευθερώνει το βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Τον Ιούλιο το Ιράν συνέλαβε βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας Να ρίξει τους τό...


Τον Ιούλιο το Ιράν συνέλαβε βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας
Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί η Τεχεράνη ύστερα από το διπλωματικό θρίλερ που ξέσπασε με την κατάληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Ενδεχεται, μάλιστα, να απελευθερώσει σύντομα το βρετανικό πλοίο, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.




«Ελπίζω πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και αυτό το δεξαμενόπλοιο θα απελευθερωθεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη από βρετανικές δυνάμεις ιρανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο απελευθερώθηκε στη συνέχεια. Το Ιράν απελευθέρωσε την περασμένη εβδομάδα επτά από τα 23 μέλη του πληρώματος του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε, προ δύο μηνών, ανάμεσα σε Λονδίνο και Τεχεράνη. Το Λονδίνο καταδίκασε την «απαράδεκτη» σύλληψη δύο πλοίων - ενός υπό βρετανική σημαία και ενός άλλου υπό λιβεριανή σημαία - από τις ιρανικές δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ, καλώντας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκάρετ Μαρκίς, καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης μετά τη σύλληψη του πλοίου.