Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε Φιάσκο κατέληξαν οι συνομιλίες Σκοπιανών και Βουλγάρων για την Ιστορία

Σε παταγώδη αποτυχία («φιάσκο» γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων) κατέληξαν οι συνομιλίες της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας...


Σε παταγώδη αποτυχία («φιάσκο» γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων) κατέληξαν οι συνομιλίες της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για τα ιστορικά θέματα των δύο χωρών.


Το καυτό θέμα της ταυτότητας του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ και των μεσαιωνικών βιβλίων της Βουλγαρίας, μεταφέρονται, πια, στη συζήτηση που θα γίνει στα Σκόπια, μετά την χθεσινή αποτυχημένη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής στη Σόφια.




Η χθεσινή ήταν η 7η κατά σειρά συνάντηση των εμπειρογνωμόνων και ιστορικών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας στη Σόφια και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Μία από τις κύριες διαφορές, εκτός από αυτήν της ταυτότητας του Γκότσε Ντέλτσεφ, ήταν η αναφορά στα ιστορικά βιβλία της Βουλγαρίας για την νυν επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, με όρους που από τους Σκοπιανούς θεωρούνται απαράδεκτοι. ( Σημ. γίνεται αναφορά για ‘εδάφη του παλαιού βουλγαρικού κράτους’).

Ο Γκεοργκίεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του Αγγέλ Ντιμιτρόφ, επιβεβαίωσαν ότι οι χθεσινές συνομιλίες στη Σόφια έφθασαν σε αδιέξοδο γιατί η βουλγαρική πλευρά έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως σημειώνει το Kanal5.

Ωστόσο, οι δύο επικεφαλής συμφώνησαν ότι μια τέτοια κατάσταση οφείλεται στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην ερμηνεία του παρελθόντος και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών.

Η επόμενη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας έχει προγραμματισθεί για τα μέσα Οκτωβρίου στα Σκόπια, όπου αναμένεται να ανοιχθεί το θέμα της καταγωγής του Γκότσε Ντέλτσεφ και του ιδεολογικού του αγώνα.

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος