Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν έχει χαλάσει;

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε πότε έχει χαλάσει το φαγητό που έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας. Ναι, υπάρχει πάντα η ημερομηνί...


Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε πότε έχει χαλάσει το φαγητό που έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.

Ναι, υπάρχει πάντα η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, αλλά πολλές φορές αυτή η ημερομηνία σημαίνει απλώς ότι από εκείνη την ημέρα και μετά, το προϊόν απλώς δεν θα έχει την ίδια ποιότητα με την ημέρα που συσκευάστηκε, παραμένοντας όμως βρώσιμο.






Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, πότε οι τροφές που έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια πρέπει να φύγουν στα σκουπίδια; Δείτε παρακάνω μερικούς απλούς τρόπους:

Ψωμί








Το ψωμί δεν πρέπει να το φάμε αν έχει βγάλει έστω και λίγη μούχλα. Και αν έχετε ψωμί σε φέτες και η μούχλα έχει εμφανιστεί σε μία μόνο από αυτές, πάλι πρέπει να το πετάξετε. Λόγω της πορώδους σύστασης του ψωμιού, οι σπόροι της μούχλας μετακινούνται πολύ εύκολα κι ας μη γίνονται φανεροί.

Αβγό

Το πιο κλασικό και δοκιμασμένο κόλπο: δοκιμάστε να δείτε αν βουλιάζει σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αν επιπλέει, σημαίνει ότι έχει μπει αρκετός αέρας μέσα στο αβγό, άρα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει χαλάσει.

Φρέσκα φρούτα

Αν η υφή του φρούτου έχει αλλάξει, αν έχει γίνει πιο μαλακό απ’ ό,τι πρέπει, τότε καλύτερα να μην το φάτε. Επίσης, οι άσχημες μυρωδιές και η παρουσία μούχλας και εκείνο το στάδιο που η φλούδα του έχει αρχίσει να κάνει ζάρες και να ξεφλουδίζει πολύ εύκολα, είναι σημάδια ότι πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Ωμό κρέας

Αν έχει γίνει κάπως κολλώδες και αν έχει πάνω του γλίτσα, τότε πετάξτε το αμέσως. Οι μικρές αλλαγές στο χρώμα δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι χάλασε, αλλά αν η μυρωδιά του είναι ύποπτη και η υφή του σας κάνει να αηδιάζετε (σε σχέση με το πώς σας φαίνεται το φρέσκο κρέας), τότε μην το σκεφτείτε καν, σκουπίδια.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι πιο ευαίσθητα απ’ ό,τι θα ‘πρεπε να είναι (και αυτός είναι ένας καλός λόγος να τα αποφεύγουμε, γενικά). Αν η μυρωδιά τους είναι άσχημη, πετάξτε τα. Επίσης, η παρουσία γλίτσας και η αλλαγή υφής είναι καλά σημάδια ότι αυτό το ζαμπόν πρέπει να πεθάνει.

Φρέσκα λαχανικά

Αν αρχίσουν να κιτρινίζουν (σκεφτείτε το πιο κλασικό παράδειγμα, το μπρόκολο), τότε έχουν αρχίσει να χαλάνε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώγονται ακόμα. Αν κόψετε το κομμάτι που έχει αλλάξει χρώμα και το υπόλοιπο λαχανικό σάς μυρίζει εντάξει αφού το έχετε βουτήξει για 10 λεπτά σε παγωμένο νερό, τότε τρώγεται.

Κομμένα, συσκευασμένα λαχανικά

Πού θα ήμασταν χωρίς τις έτοιμες, κομμένες σαλάτες; Σίγουρα ακόμα στην κουζίνα, με μαρούλια πεταμένα γύρω μας. Και επειδή οι ημερομηνίες λήξης τους έχουν την τάση να φαίνονται τρομακτικές (π.χ. να σου δείχνουν ότι η σαλάτα λήγει αύριο), χαλαρώστε. Μέχρι να δείτε όντως μούχλα πάνω στο μαρουλάκι, αν μυρίζει εντάξει, μπορείτε να το φάτε.

Γάλα

Αν η μυρωδιά του σας φαίνεται ξινή, πετάξτε το, καθώς έχει αρχίσει να γεμίζει βακτήρια. Επιπλέον, προσέξτε αλλαγές στην υφή του. Όλοι όσοι έχουμε ξεχάσει ένα κουτί γάλα στο ψυγείο για πολλές μέρες ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Γιαούρτι

Αν βγάζει πολύ περισσότερο νερό από το κανονικό, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και, όπως είναι προφανές, αν αρχίσει να βγάζει μούχλα. Βέβαια, χρειάζεται πολύς καιρός για να συμβεί αυτό.

Τυρί

Αν το τυρί μας μυρίζει σαν ξινό γάλα, τότε δεν τρώγεται. Βέβαια, όλα έχουν να κάνουν με την υγρασία του τυριού, όπως και με το είδος του. Για παράδειγμα, ένα μαλακό τυρί, όπως η φέτα, χαλάει πιο εύκολα και αν εμφανιστεί η παραμικρή υποψία μούχλας, το πετάμε. Σε ένα σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα, μπορούμε να κόψουμε και να πετάξουμε μόνο το σημείο που έχει πιάσει μούχλα, αν η μυρωδιά του είναι εντάξει.

Ωμά ψάρια και θαλασσινά

Αν μυρίζουν ψαρίλα, τότε χάλασαν. Τα φρέσκα θαλασσινά έχουν εκείνη τη μυρωδιά που (ευτυχώς, ως Έλληνες) όλοι γνωρίζουμε. Αν όμως η μυρωδιά τους θυμίζει περισσότερο πεταμένα ψαροκόκαλα στο δρόμο και η υφή τους έχει την αίσθηση γλίτσας, τα πετάμε αμέσως.