Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΥΞ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ... Μόρια: Λαθρο - Μετανάστες και πρόσφυγες κρύβονται για να μην μεταφερθούν στη βόρεια Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μόριας. Διακινείται, ωστόσο, από αγνώστους ότι η κατάσταση στι...


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μόριας. Διακινείται, ωστόσο, από αγνώστους ότι η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα είναι άσχημες και κάποια από τα άτομα που επρόκειτο να μεταφερθούν στο δεύτερο πλοίο κρύβονται και αναζητούνται.

Το δεύτερο πλοίο το «Άκουα Μπλου» θα μεταφέρει πάνω από 800 πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν στην Μόρια σε δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη, στις 10.30 το πρωί με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν άλλα 635 άτομα και το πλοίο αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα.




Ως τώρα στο πλοίο έχουν επιβιβασθεί περί τα 500 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση.

Τις τελευταίες ώρες, από αγνώστους, κυκλοφορεί έντονα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση.

Οπως έχει αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περιμένουν 21 λεωφορεία, σε κάθε ένα από τα οποία θα βρίσκεται συνοδός του οργανισμού. Επίσης, στο λιμάνι θα υπάρχουν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Όλοι οι αιτούντες που έχουν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο (σύμφωνα με τον ΔΟΜ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 642 άτομα) θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.