Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η άγρια τειχομαχία… Ρώσοι τσακίζουν μουσουλμάνους

Μετά την απόφαση του τσάρου της Ρωσίας Παύλου να προσαρτήσει τη Γεωργία, το 1800, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Α’ ακολούθησε την αυτή επεκτατι...


Μετά την απόφαση του τσάρου της Ρωσίας Παύλου να προσαρτήσει τη Γεωργία, το 1800, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Α’ ακολούθησε την αυτή επεκτατική πολιτική στον Καύκασο. Στόχος του ήταν η κατάλυση των διαφόρων μουσουλμανικών κρατιδίων της περιοχής που υποστηρίζονταν από την Περσία.




Ένα από τα κρατίδια αυτά ήταν το χανάτο της Γκαντζά. Ο κυβερνήτης του κρατιδίου Τζαβάντ χαν αψηφούσε τους Ρώσους. Το κρατίδιό του είχε ιδρυθεί το 1747 με κέντρο την Γκαντζά στο σημερινό βορειοδυτικό Αζερμπαϊτζάν. Το «απόστημα» ανέλαβε να καθαρίσει ο στρατηγός Πάβελ Τσιστιάνοφ, επικεφαλής μιας μικρής δύναμης μεγέθους μεραρχίας.


Ο Τσιστιάνοφ διέθετε μόλις έξι τάγματα πεζικού (1 γρεναδιέρων, δύο μουσκετοφόρων και τρία κυνηγών), ένα σύνταγμα δραγώνων (τρεις ίλες), δύο ίλες Κοζάκων (165 άνδρες), 700 Τατάρους ελαφρούς ιππείς και 12 πυροβόλα. Η φρουρά της πόλης αποτελείτο από 1.700 στρατιώτες με τέσσερα πυροβόλα. Ωστόσο στην επικείμενη μάχη έλαβαν μέρος και οι περισσότεροι κάτοικοι.

Στις 10 Νοεμβρίου 1803 η ρωσική δύναμη αφίχθη έξω από την πόλη. Ο Ρώσος στρατηγός ζήτησε από τον Τζαβάντ χαν να παραδοθεί. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε. Κατόπιν αυτού οι Ρώσοι ξεκίνησαν την πολιορκία. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση μέσα στην καρδιά του χειμώνα.



Τελικά ο Τσιστιάνοφ βλέποντας την πολιορκία να τραβά σε μάκρος και φοβούμενος την άφιξη ενισχύσεων αποφάσισε να επιτεθεί. Η επίθεση ορίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου 1804. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

https://www.history-point.gr/i-agria-teichomachia-oi-rosoi-tsakizoyn-moysoylmanoys-ston-kaykaso