Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι φτωχοί πεθαίνουν από καρδιά, οι πλούσιοι από καρκίνο

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων μέσης ηλικίας διεθνώς, αλλά στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι θάνατοι από...


Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων μέσης ηλικίας διεθνώς, αλλά στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι θάνατοι από καρκίνο έχουν πια γίνει δύο φορές συχνότεροι από ό,τι οι καρδιαγγειακοί, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η επιδημιολογική έρευνα PURE μελέτησε σε βάθος δεκαετίας δειγματοληπτικά στοιχεία για 162.534 ανθρώπους 35 έως 70 ετών σε 21 χώρες διαφόρων επιπέδων ανάπτυξης.







Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (πλην του καρκίνου) ανά 1.000 ανθρωποέτη είναι χαμηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος (3,4%), πιο αυξημένη στις χώρες μεσαίου εισοδήματος (6,9%) και υψηλότερη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (13,3%).

Τα ποσοστά των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας διεθνώς είναι περίπου 40% (Νο 1 αιτία θανάτου), έναντι 26% του καρκίνου (Νο 2 αιτία θανάτου). Εκτιμάται ότι το 2017 περίπου 17,7 εκατομμύρια θάνατοι -από τα συνολικά 55 εκατομμύρια- είχαν καρδιαγγειακή αιτιολογία.

Ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις: Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι μόνο το 23% των συνολικών θανάτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 41% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 43% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο είναι 55%, 30% και 15%.