Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ Τσαβούσογλου... «Μοιραστείτε το φυσικό αέριο πριν να είναι πολύ αργά»

Προκλητικός όσο ποτέ εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Ο...


Προκλητικός όσο ποτέ εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα - απειλή προς την κυπριακή κυβέρνηση τονίζοντας ότι θα πρέπει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού να είναι πολύ αργά...

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα.




«Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».

Μοιραστείτε το φυσικό αέριο πριν να είναι αργά

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την δεχτεί «πριν να είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές που έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, εκ των ων ουκ άνευ, η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Αυτό είναι σημαντικό και υπήρχε στις συγκλίσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί .

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι με τον Τσαβούσογλου συζήτησαν για το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και το πλαίσιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι αυτά είναι σημαντικά μαζί με τις συγκλίσεις του παρελθόντος και πρέπει να γίνουν «συνολικά αποδεκτά».

«Εμείς το επισημαίνουμε πάντοτε, κάναμε προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα… Επιθυμούμε το φυσικό αέριο ως γέφυρα ειρήνης και όχι ως σημείο έντασης. Προτείναμε σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από 2011.