Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Σχολείο» σκανδάλων το Ευρωκοινοβούλιο: Σεξ, παρενοχλήσεις και διασπάθιση κονδυλίων

Μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απασχόλησαν τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο καταγράφει το Politico – Ευρωβουλευτές κατηγορούνται ...


Μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απασχόλησαν τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο καταγράφει το Politico – Ευρωβουλευτές κατηγορούνται από απάνθρωπη μεταχείριση μέχρι και κατασπατάληση δημοσίων πόρων, ακόμη και για κατασκοπεία

Σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά. Διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και κατασκοπία για λογαριασμό ξένων δυνάμεων. Τα σκάνδαλα δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα από τα μεγαλύτερα κοινοβούλια παγκοσμίως το οποίο συγκεντρώνει πολιτικούς από 28 διαφορετικά κράτη – μέλη. Το αμερικανικό δίκτυο Politico καταγράφει μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απασχόλησαν τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αλλά και τα κράτη – μέλη καταγωγής των συγκεκριμένων ευρωβουλευτών.




Σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Politico, η σεξουαλική παρενόχληση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο είτε αποτελεί μια απαράδεκτη κανονικότητα, είτε αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Η απάντηση που θα λάβει κάποιος αφορά αποκλειστικά στο πρόσωπο στο οποίο απευθύνει το ερώτημα. Μέχρι στιγμής κανένας ευρωβουλευτής δεν έχει δικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση, παρά τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στο νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσωπα που έχουν καταγγείλει περιστατικά παρενόχλησης, ακόμα και περιπτώσεις βιασμού, από στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν το θεσμικό όργανο που υποτίθεται προστατεύει τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα πάντα με το Politico, μια γυναίκα, θύμα βιασμού από εργαζόμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις ώστε να μην καταγγείλει στην αστυνομία το περιστατικό, κάνοντας λόγο για ένα «καθεστώς σιωπής» που επικρατεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Την ίδια στιγμή οι περιπτώσεις «ανάρμοστης συμπεριφοράς» είναι πολύ πιο συνηθισμένες και αγγίζουν ευρωβουλευτές από πολλές πολιτικές ομάδες.

Μαρία Ροντρίγκεζ

Τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε ότι η Ευρωβουλευτής με την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την Πορτογαλία άσκησε ψυχολογική βία στην βοηθό της, καθώς την υποχρέωσε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εργάζεται σε καθεστώς «φόβου και ταπείνωσης». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας του Σώματος, η κυρία Ροντρίγκεζ προσπάθησε να μειώσει τις ώρες εργασίας και τον μισθό της βοηθού της μετά την επιστροφή της από άδεια μητρότητας και παράλληλα ζήτησε από άλλον βοηθό της που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια να εκτελεί εξοντωτικές υπερωρίες.

Ρομπέρ Ροσφόρ

O κ. Ρομπέρ Ροσφόρ αντιπρόεδρος του κεντρώου κόμματος Mouvement démocrate ( MoDem) συνελήφθη, το 2016, σε ένα κατάστημα με οικιακά είδη να αυνανίζεται κοντά σε ανήλικα παιδιά. Ο 60χρονος τότε πολιτικός και οικονομολόγος συνελήφθη από έναν έκπληκτο φρουρό ο οποίος και κάλεσε τις αρχές. Ο ίδιος δήλωσε πως όταν βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου στρες πρέπει να αυνανίζεται και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως σκόπευε να προκαλέσει τους δύο ανήλικους που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Ο κ. Ροφσόρ κρατήθηκε για τέσσερις ώρες, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Modem Φρανσουά Μπαϊρού ζήτησε την παραίτηση του κ. Ροσφόρ από το κόμμα.

Γιορν Ντοχόρμαν

Ο ακροδεξιός Δανός ευρωβουλευτής έχασε την βουλευτική του ασυλία καθώς το 2017 ένας Δανός δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από τον ευρωβουλευτή ο οποίος του έσπασε την φωτογραφική μηχανή.

Έλμπαρ Μπροκ

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής κατείχε τον τίτλο του παλιότερου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεπώς μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχει δεχθεί τις περισσότερες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το Politico, εργαζόμενοι στο γραφείο του είχαν καταγγείλει πολλάκις τον βετεράνο πρώην ευρωβουλευτή, υποστηρίζοντας ότι συνήθιζε να πετάει αντικείμενα στους βοηθούς του και να καπνίζει στο γραφείο του. Ο ίδιος ο κ. Μπροκ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι «οι εξοντωτικές ώρες εργασίας και το άγχος, δημιουργούν τριβές», αλλά σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν άσκησε σωματική ή ψυχολογική βία σε συνεργάτες τους.