Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

πρόβλεψη από το Βερολίνο: «Εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα η Ελλάδα δεν θα αντέξει»

Οι τουρκικές απειλές για πλημμύρα μεταναστών από την Συρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν είναι απλά ένα ακόμη τρικ του «σουλτάνου». Χθες αν...


Οι τουρκικές απειλές για πλημμύρα μεταναστών από την Συρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν είναι απλά ένα ακόμη τρικ του «σουλτάνου». Χθες αναλύσαμε πώς έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος το σχέδιο χρησιμοποιώντας ως όπλο έξι εκατομμύρια μετανάστες, ενώ σήμερα ο γερμανικός τύπος αναφέρει ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός ευθύνεται για την αποτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία.




Οι εξελίξεις που θα πυροδοτήσει ενδεχόμενη υλοποίηση των τουρκικών απειλών για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Ελλάδα στους πρόσφυγες έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν μαύρα σύννεφα και πάνω από την Ευρώπη και βρίσκονται στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου.

Η εφημερίδα Die Welt, σε σχόλιό της, επισημαίνει:

«Η ΕΕ δεν έχει επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα. Εάν αποτύχουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει με μοναρχίες, αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα απομείνει χωρίς σχέδιο. Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά: η Τουρκία αφήνει και πάλι περισσότερους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα και ο πρόεδρος Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν απειλεί να ‘ανοίξει τις πόρτες’, εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει αιτήματά του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε καν τις μειωμένες- τον τελευταίο καιρό- αφίξεις. Εάν μία μέρα η Τουρκία ανοίξει πραγματικά τα σύνορα, αυτό θα υπερβεί τις αντοχές του ελληνικού συστήματος ασύλου».

«Δεν περνάει ο εκβιασμός» επιγράφεται το σχόλιο της λαϊκής εφημερίδας Bild, η οποία σημειώνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ να ανοίξει και πάλι τα σύνορα για Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Συνεχώς ο Ερντογάν αισθάνεται ότι τον αδικούν. Κι όμως, είναι γνωστό ότι η ΕΕ πληρώνει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη εκταμιευθεί. Και αυτό παρότι η ΕΕ θεωρεί ότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Καλά θα έκανε η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αντιμετωπίσει ως μείζον ζήτημα τη διαμάχη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Διότι όταν η ΕΕ εκταμιεύσει το σύνολο του ποσού, δεν θα διαθέτει πλέον κανένα μέσο πίεσης. Δεν επιτρέπεται να περάσει ο εκβιασμός ενός δυνάστη».