Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Η Άγκυρα το ’74 προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους!» λέει Ρωσικού think tank που καεί τον Πούτιν «Να γίνουν στενότερες οι σχέσεις με την Τουρκία»

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όπως ΗΠΑ-Τουρκίας, περνούν συνεχώς από χίλια κύματα. Τα συμφέροντα είναι τεράστια ...


Δεν χωράει αμφιβολία πως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όπως ΗΠΑ-Τουρκίας, περνούν συνεχώς από χίλια κύματα. Τα συμφέροντα είναι τεράστια στην περιοχή, με τον Β. Πούτιν σε πρώτη φάση να φαίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Έχει πάρει με το μέρος του τον Ερντογάν και προσπαθεί να διασπάσει την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουμε συνεχώς στο Πενταπόσταγμα.




Ο Τούρκος πρόεδρος σαν ανατολίτης που σέβεται τον ευατό του κάνει παζάρια και με τον Ν. Τραμπ.

Βέβαια η Μόσχα έχει πολλές διαφορές με την Άγκυρα. Τα σημαντικότερα ζητήματα που τους χωρίζουν είναι το Συριακό και η Κριμαία. Μάλιστα η Τουρκία έχει αναπτύξει και στενότατες σχέσεις με την Ουκρανία, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Πάντως ο Β. Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να διασπάσει την Συμμαχία και ο μόνος τρόπος βρίσκεται στον πλήρη εναγκαλισμό με τον Ερντογάν.

Αυτό βλέπουν και στενοί σύμβουλοι του Ρώσου Προέδρου, όπου μέσω των think tank στα οποία είναι επικεφαλής, χαράσσουν την γραμμή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και μπρος.

Την τελική απόφαση όμως την έχει πάντα ο Β. Πούτιν όμως και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

ΑΡΘΡΟ-ΣΟΚ

Ο Ivan Starodubtsev, ειδικός σε θέματα Ρωσίας – Τουρκίας και μέλους της αντίστοιχης Δεξαμενής Σκέψης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Moskovskij Komsomolets», αναφέρει πως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποδείχθηκε πως στην απουσία της «κομουνιστικής απειλής» το ΝΑΤΟ δεν θεωρούσε την Τουρκία εταίρο και κανένας στη Δύση δεν είχε πρόθεση να λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναφέρει το κυπριακό site politis.com.cy

Υποστηρίζει πως η Δύση κατάφερε να δημιουργήσει στην Τουρκία μια «ψευδαίσθηση μεγαλειώδους συνεργασίας», ενώ στην ουσία αυτό που επιζητούσε ήταν η εκμετάλλευση της Τουρκίας για να αποτελέσει ανάχωμα στην επέκταση της Σοβιετικής Ένωσης. Θεωρεί πως η Δύση γύρισε την πλάτη στην Τουρκία σε ζητήματα όπως αυτό με τους Κούρδους σε Ιράκ, Συρία, Ιράν και Τουρκία.

Υποστηρίζει επίσης πως η Τουρκία δεν υποστηρίχθηκε από τη Δύση στη σύγκρουση που είχε με τη Ρωσία το 2015 μετά την κατάρριψη αεροσκάφους. Αναφέρεται επίσης στην άρνηση από πλευράς ΗΠΑ για πώληση Patriot αλλά και στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35 και την απειλή για κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, στην Κύπρο «η Τουρκία το 1974 παρέταξε στρατεύματα στο νησί έτσι ώστε να προστατεύσει τον τοπικό τουρκικό πληθυσμό» και σε αυτήν της την προσπάθεια δεν πήρε καμία στήριξη από το ΝΑΤΟ ή τη Δύση, «ούτε καν από τον ‘υποδειγματικό’ της εταίρο, τις ΗΠΑ, παρά το ότι η Τουρκία ήταν απόλυτα σωστή στις ενέργειές της», όπως υποστηρίζει ο Starodubtsev.




Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα πως «ολόκληρη η Δύση τάχθηκε στο πλευρό του ενεργού επιδρομέα, της Ελλάδας (μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ) και των Ελληνοκυπρίων». Ο Ρώσος αναλυτής στο πλαίσιο της ομολογουμένως προπαγανδιστικής προσέγγισής του παίρνει θέση και στο ζήτημα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ».

Στο άρθρο του αναφέρει πως «η διεθνής απομόνωση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο ή να πετύχει διεθνή αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, παρά το γεγονός ότι πέρασαν περίπου τέσσερις δεκαετίες από την εγκαθίδρυσή της, το 1983».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο συγκεκριμένος Ρώσος αναλυτής σε σχέση με την Τουρκία, «η χώρα ξεκάθαρα δεν μπορούσε να βασιστεί στη Δύση για στρατιωτική εξοπλιστική ενίσχυση, αφού ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Κύπρο το 1974 οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία».

«Η Δύση στηρίζει Κύπρο – Ελλάδα»

Οι προπαγανδιστικές αναφορές συνεχίζονται και σε επίπεδο των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Οι υποστηρικτές της γραμμής πως η Δύση γύρισε την πλάτη στην Τουρκία θεωρούν πως το ΝΑΤΟ δεν έχει στηρίξει την Τουρκία σε καμία από τις επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή και στα περιφερειακά της προβλήματα.

Θεωρούν επίσης πως η Δύση και το ΝΑΤΟ επέλεξαν πλευρά στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» από τη μια και Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας από την άλλη σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως «στήριξαν για μία ακόμα φορά την Ελλάδα και τους Ε/Κ. «Για νιοστή φορά έχουν αποδείξει στην Τουρκία πως όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά της συμφέροντα αλλά τα παραβιάζουν κιόλας», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Starodubtsev. pentapostagma.gr