Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 27 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα από την επιδημία

Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές, εκ των οποίων οι οκτώ στην Εντατική Μακ...


Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές, εκ των οποίων οι οκτώ στην Εντατική

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος με τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν διαγνωστεί συνολικά 158 κρούσματα και οι θάνατοι έχουν ανέλθει σε 15.




Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 27 νέα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι ατόμων που είχαν μολυνθεί και ασθενήσει με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Επίσης, 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στον χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού τουν Δυτικού Νείλου προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα ακόμη μία, η Περιφερειακή ενότητα Δράμας. Συνολικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 22.000 ανθρώπους στη χώρα μας, που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία.

Αυξημένη η θνητότητα στους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 158 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 97 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 61 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχανεκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι ασθενείς έχουν ηλικία από 8 ως 91 έτη.

Αυτό που διαπιστώνουν κι εφέτος οι ειδικοί είναι πως ο ιός πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι ένα όπλο σημαντικό που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης παραμένει κομβικής σημασίας.